Filmul de dans contemporan INHABITED va avea premiera online miercuri, 26 august, la ora 20.00, pe platforma TIFF Unlimited. Conceptul și regia filmului sunt semnate de Smaranda Găbudeanu care a reunit o echipă internațională de artiști din zona dansului, muzicii și a filmului, cu care a lucrat în ultimele 3 luni în proiectul înLOCUIT/inHABITED. O masă rotundă moderată de Cosmin Manolescu, despre procesele artistice, va avea loc înaintea premierei, de la ora 19.00. Ambele evenimente sunt transmise online și sunt găzduite pe aceeași platformă. Accesul este gratuit.

Punctul de pornire a fost tema (în)locuirii, care a generat o serie de căutări și un dialog între cele 3 medii artistice diferite (dans, muzica si film), o efervescență și o varietate extraordinară de răspunsuri pe care le oferim publicului prin:

  • Filmul de dans contemporan INHABITED care îi aduce în prim plan pe Benno Voorham, Mădălina Dan, Svitlana Pashko, Simona Dabija, Denis Bolborea, Laura Vlad – personalități ale scenei de dans românești și europene și artiști emergenți – într-o montare curajoasă și originală, care le pune în lumină noi valențe, necunoscute publicului până acum. Abordarea de tip cinematografic surprinde fiecare mișcare a gândului și a emoțiilor, propunând o coregrafie a spațiilor interioare, potențată de compozițiile sonore semnate de Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös. Spațul fizic în care se află fiecare protagonist pune în lumină un strat diferit al realității și își cere maniera proprie de abordare în imagine și montaj (Răzvan Bumbeș, Daniel Drăgoescu, Tania Cucoreanu). De la o natură ce dă o stranie senzație de artificial, un pod fantastic cu accente noir, la claustrarea unui om-insectă sau imposibiliatea unei despărțiri, filmul nu promite o călătorie, ci o teleportare voyeuristă dintr-o lume în alta, ghidată de zâmbetul malițios al lui Benno.
  • Concursul înLOCUIT/inHABITED care a provocat participanții să creeze un film de dans pornind de la compoziția muzicală dată sau, invers, să compună o coloană sonoră pentru filmul de dans dat. Au fost înscrise 78 de lucrări remarcabile care ne arată cât de mare și valoroasă este scena artistică din România. Câștigătorii (care au primit, fiecare, un premiu de 1400 lei) sunt Eugen Curelici cu filmul de dans Zi(D) la categoria Muzica locuită de dans și Andrei Petrache cu compoziția muzicală „Casa din pădurea adormită” la categoria Dansul locuit de muzică.
  • Website-ul www.inhabited.ro – o referință cu un conținut multimedia bogat care prezintă ideile, artiștii, surse de inspirație, bucăți de materiale filmate, teme muzicale, galerie foto și totul despre concurs: concept, piesele propuse, criteriile de jurizare, câștigătorii și finaliștii cu piesele lor, motivația lor artistică și părerile juriului, link către galeria ce include marea majoritate a lucrărilor înscrise.

Despre originea proiectului povesteșteSmaranda Găbudeanu:

„inHABITED este o călătorie artistică care a început acum doi ani cu concertul-spectacol înLOCUIT, în care am colaborat cu șapte compozitori de muzică de cameră contemporană, cu ansamblul Sonomania condus de Diana Rotaru și cu dansatorii Ana Costea și Răzvan Rotaru. M-au fascinat diferitele posibilități de a crea împreună sau în dialog, dansul pornind de la muzică, sau muzica de la mișcare. De aici a pornit și ideea proiectului și a concursului. Am vrut să duc mai departe căutările, demersul de a translata conținuturi dintr-o lume în alta și m-au atras în film posibilitățile unui sunet ce se aude din depărtare sau din înăuntru, un sunet care trece prin pereți sau care penetrează membrana dintre protagonist și lume. Posibilitatea de a avea o voce care nu e a dansatorului, dar ar putea să fie. Care îl locuiește temporar.”

În avanpremiera filmului, de la ora 19.00, în cadrul mesei rotunde moderată de Cosmin Manolescu, vă invităm să descoperiți mai mult din procesul de creație al echipei artistice dar și al câștigătorilor concursului (ale căror filme le veți putea viziona în cadrul întâlnirii).

Juriul a avut o misiune dificilă în a selecta numai 2 câștigători. Astfel, cei 4 jurați – Denis Bolborea, Tania Cucoreanu, Daniel Dragoescu și Kinga Ötvös – au desemnat încă 4 finaliști: Alice Mureșan cu filmul “Exit” și Octavian M Gorgan cu filmul “inHABITED MIND” la categoria Muzica locuită de dans și Irinel Anghel cu piesa “Borderline” și Răzvan Krivach cu piesa “SuntcelcenuSunt” la categoria Dansul locuit de muzică. Motivația artistică a autorilor și motivarea alegerilor juriului sunt toate pe https://inhabited.ro/concurs/

“Aproape 80 de lucrări de înaltă calitate s-au atașat proiectului, artiști consacrați, tineri emergenți, studenți și amatori pasionați s-au dedicat extrem de creativ și împreună au reușit să redimensioneze conceptul și întreaga formă a proiectului.” – Tania Cucoreanu

„Dincolo de faptul că majoritatea creațiilor au adus plusvaloare lucrărilor date în feluri nebănuite, a fost foarte interesant să observ cum constanta fiecărei categorii generează noi posibilități de decodificare, cum este sculptată și locuită într-un fel personal și autentic. ” – Denis Bolborea

înLOCUIT/inHABITED este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020.

înLOCUIT/inHABITED este un proiect PETEC. Asociația Pentru Teatru și Carte (PETEC) este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan. Prin acest proiect continuă buna sa tradiție de deschidere a artelor performative către publicul larg prin crearea unui cadru participativ. PETEC este este membru fondator AREAL_spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

Partener media: Radio România Cultural

Parteneri: Centrul Național al Dansului București (CNDB), TIFF Unlimited (Transilvania Film), Centrul de Informare Muzicală din România – CIMRO, Fundația Gabriela Tudor, Asociația Delazero, IndieBox, IdanceYou, Team4Film, VeiozaArte