ALIENATION

or the desire for intimacy

PROIECT INTERNAȚIONAL DE DANS CONTEMPORAN | ROMÂNIA, SUEDIA, IRLANDA DE NORD | 3 CUVINTE CHEIE:  ALIENARE, DORINȚĂ ȘI INTIMITATE | CHESTIONAR CARE TE INTRODUCE ÎN ATMOSFERA PROIECTULUI | PREMIERA PE 7 NOIEMBRIE – LIVE STREAMING DE PE SCENA UNTEATRU | + PERFORMANCE LA MARe ȘI REZIDENȚA BRD SCENA9 | MASĂ ROTUNDĂ CU ECHIPA ARTISTICĂ + PSIHOLOG-SEXOLOG + SOCIOLOG | FILM DOCUMENTAR DESPRE ÎNTREGUL PROCES DE CREAȚIE

Spectacolul de dans contemporan Alienation or the desire for intimacy (ALIENARE sau dorința de intimitate) este parte a unui proiect internațional – dificil dar și important de menținut acum – între artiști din 3 țări: România, Suedia și Irlanda de Nord. Este un proiect care se încăpățânează sa meargă mai departe printr-o reinventare și adaptare continuă în pofida restricțiilor și incertitudinilor vremii cauzate de pandemia COVID-19.

Spectacolul gravitează în jurul celor 3 cuvinte cheie: alienare, dorință și intimitate. Conceptul este creat de coregraful olandezo-suedez Benno Voorham și va fi interpretat de Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu și Simona Baciu, pe muzica pe care o va compune Andrei Petrache, cu toții artiști recunoscuți din România.

Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, pe 7 noiembrie, online, din cauza restricțiilor. Va fi transmisă prin live streaming de pe scena Unteatru din București și va fi preluată de partenerii noștri din Suedia, Irlanda, Italia, Ghana, Ucraina și Serbia.

Alte două performance-uri, adaptate pentru spații dedicate artelor vizuale, vor avea loc tot la București, prima pe 5 noiembrie la MARe – Muzeul de Artă Recentă și a doua pe 10 noiembrie la Rezidența BRD Scena9.

Echo Echo Dance Theater Company din Irlanda de Nord ne este alături în proiect, dar de la distanță, deplasare echipei noaste la Derry nemaifiind posibilă, așa cum era programat inițial. Echipa irlandeză va lucra însă în paralel cu noi, urmând să propună o abordare proprie a temei.

Concept & creație

Cum putem să ne apropiem de ceilalți când noi suntem obișnuiți să-i ținem la distanță?

În ce fel se leagă rușinea de dorință, de intimitate, de trup și de suflet?

Pot depăși starea de alienare pe care o simt în relația mea cu mine însumi și cu celălalt?

Cum trăim intimitatea într-o lume virtuală?

Cu un an în urmă, din toate aceste întrebări s-a dezvoltat ideea proiectului. Nu ne-am putut imagina atunci că evenimentele din ultimele luni vor face aceste întrebări atât de actuale și universale.

Spectacolul de dans contemporan pe care îl creăm va fi o călătorie în mișcare, poetică, vizuală, în subteranele dorințelor noastre, o călătorie intimă spre ceea ce ne motivează să fim cu noi înșine sau cu ceilalți.

Perioada de lucru (o lună de repetiții intensive – în plină desfășurare) valorifică ideile de pornire prin improvizație și acumulare de material care îi vor ajuta pe artiști în călătoria în adâncul dorințelor, a fricii sau dragostei față de intimitate. Corpul și capacitatea lui de a arăta prin mișcare ceea ce nu putem spune în cuvinte va constitui punctul de plecare. Vom integra material video pentru a susține sau a contrazice mesajul corporal. Mărind detalii, apropiind camera pentru a revela ceea ce altfel este ascuns ochiului, îndepărtând-o pentru a plasa corpul într-un context mai larg.

Strângem povești de la alții și le integrăm în propriile povești

Vreți să intrați în atmosfera proiectului încă de la început, din faza de creație? Să-i urmăriți evoluția ca un „insider”? Să contribuiți? Vă invităm să completați acest chestionar: https://forms.gle/WdWov8sydaSifRr17

Vrem să adunăm cât mai multe perspective asupra temelor care ne preocupă prin câteva întrebări țintite și destul de îndrăznețe despre cum înțelege fiecare intimitatea, despre lipsa sau excesul ei in relația cu cei din jur, despre rolul pe care-l joacă rușinea în toată această poveste.

Artist talk

Pentru a explora în profunzime tema aleasă, vom organiza, în continuarea premierei, un eveniment la granița dintre artist talk și conferință, la care vor participa Ovidiu Telegescu, specialist din psihologie-sexologie și Fidelie Kalambayi, sociolog, pentru a dezbate alături de echipa artistică a proiectului ce înseamnă intimitatea în lumea contemporană.

Film documentar

Procesul de lucru va fi documentat de Cătălin Munteanu într-un film prin care își propune să descopere ce înseamnă pentru fiecare din actori intimitatea, dorința și alienarea. Mai mult decât transpunerea acestor teme într-o coregrafie, va fi interesat de procesul de descompunere și recompunere a lor în cadrul repetițiilor: „Îmi doresc ca intervenția mea să fie cât mai non-intruzivă, rolul meu este unul pasiv, de a observa, simți și a documenta”.

Despre

ALIENATION or the desire for intimacy este produs de PETEC în parteneriat cu LAVA-Dansproduktion

PETEC (Asociația pentru Teatru și Carte) este activă în domeniul artei contemporane din 2013 dezvoltând proiecte culturale și programe bazate pe interdisciplinaritate și dialog.

Din 1997 LAVA-Dansproduktion a fost implicată în numeroase proiecte de training și performance în Suedia și în mai multe țări est europene. În multe dintre proiecte a colaborat cu artiști dansatori, actori și performeri. Revenind constant în multe dintre țările în care am fost invitați să susținem proiecte, am construit relații solide și colaborări de durată cu artiștii locali implicați.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri culturali: Echo Echo Dance Theater Company (Derry, Irlanda de Nord), Unteatru, Muzeul de Artă Recentă, Rezidența BRD Scena 9, Centrul Național al Dansului București (CNDB)
Partener media principal: Radio România Cultural
Parteneri media: CorPoetica (Milano, Italia), pIAR (Kumasi, Ghana), Ruban Produktion (Kiev, Ucraina), Nina Radovanovic (Belgrad, Serbia), MunteanuRecomanda

Contact: Monica Bumbeș – monica.bumbes@petec.ro – 0723330589