miercuri, 18.11 de la ora 20.00

ultimul din seria de evenimente culturale

ALIENATION or the desire for intimacy

Link-ul pentru vizionarea GRATUITĂ va fi disponibil aici înainte de începere.

  • ALIENATION or the desire for intimacy @Rezidența BRD Scena9 – filmul de dans contemporan
  • CONNECTION – scurtmetrajul pe aceeași temă realizat de Zoe Ramsey și Tonya Sheina de la Echo Echo Dance Theatre Company din Irlanda de Nord
  • CLOSE ENOUGH – documentarul realizat de Cătălin Munteanu

ALIENATION or the desire for intimacy @Rezidența BRD Scena9

Un film de: Benno Voorham și Răzvan Bumbeș
Performeri: Simona Baciu, Smaranda Găbudeanu, Cristina Lilienfeld
Muzica: Andrei Petrache

După performance-ul durațional la MARe și spectacolul de pe scena Unteatru, vă invităm să descoperiți cea de-a treia formă diferită de reprezentare a temei noastre: filmul de dans. El adună esența periplurilor anterioare în doze concentrate de alienare, dorință și intimitate.

„Odată cu luna octombrie am început alături de Benno un proces de lucru foarte intens a câte 7 ore pe zi, timp în care am analizat cele 3 concepte, alienare, dorință și intimitate, prin toate mijloacele de care am dispus. Am scris mult, am dansat și am improvizat și mai mult, am experimentat cu video și cum poate fi el integrat cât mai organic în mișcare în așa fel încât să sporească efectul produs de mișcare și să nu îl eclipseze, cum de multe ori se întâmplă în spectacole. Am avut un dialog continuu, atât cu Benno cât și cu echipa extinsă alcătuită din oameni incredibil de talentați și implicați. […] Ce m-a surprins la final este că au ieșit din mine aspecte ale dorinței – căci rolul meu acesta a fost – pe care nu le-am discutat explicit cu Benno și care și-au găsit locul în spectacol fără că eu să fiu conștientă de existența lor. A fost un proces într-adevăr foarte intens și interesant și sunt recunoscătoare că am putut să trăim așa ceva în aceste vremuri aproape imposibile.” – Cristina Lilienfeld – din interviul acordat lui Ioan Big și publicat în ediția online Zile și Nopți.

Pornim de la cuvinte. Nu orice cuvinte, ci acelea care, stârnite de actul și practica artistică, răzbat din zone greu accesibile ale sinelui. Erup prin vorbe și prin dans, corpul având capacitatea de a arăta prin mișcare ceea ce este dincolo de cuvinte. Suprapunem imagini filmate și proiectate live, din unghiuri altfel invizibile spectatorului, pentru a susține sau a contrazice mesajul corporal.

CONNECTION

Un scurtmetraj pornind de la aceeași temă realizat de Zoe Ramsey și Tonya Sheina de la Echo Echo Dance Theatre Company din Derry, Irlanda de Nord. Au lucrat în aceeași clădire, foarte aproape, dar în săli diferite… de fapt online.

Mă uit la ecranul meu și ne văd pe noi, mă văd pe mine vorbind cu tine. Uneori nu mă auzi…

Dansez… Mă uit în altă parte și ai dispărut… Sunt pe cont propriu… Văd reflecția în geam… Aud pe cineva strigând afară, îl auzi și tu.

Râdem. Te urmăresc dansând și simt cum mișcarea trece în mine, sunt gata să te urmez. Dansez și te văd cum te uiți cu atenție la ecran.

Dansăm împreună… împreună. Îmi imaginez cum dansăm toate patru. Eu în studioul de sus, tu în cel de jos și încă o dată noi două, mici și pixelate, în câte-un mic pătrat pe ecran care nu se potrivește nicicum în tot sudioul și care nu ne ajută nici pe noi… ne îndepărtăm. Mă las la podea și ies. Cucu-bau! Ne ascundeam, noi două! Mai dansăm o dată?

CLOSE ENOUGH

Sunteți curioși ce s-a întâmplat la repetiții? Cum am evoluat ALIENATION  or the desire for intimacy de la idee la performance?

Procesul de lucru a fost documentat de Cătălin Munteanu într-un film prin care își propune să descopere ce înseamnă pentru fiecare din performeri intimitatea, dorința și alienarea. Mai mult decât transpunerea acestor teme într-o coregrafie, a fost interesat de procesul de descompunere și recompunere a lor în cadrul repetițiilor.

ALIENATION or the desire for intimacy este un proiect internațional între artiști din România, Suedia și Irlanda de Nord produs de PETEC în parteneriat cu Lava-Dansproduktion. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Konstnärsnämnden / The Swedish Arts Grants Committee. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri culturali: Echo Echo Dance Theatre Company (Derry, Irlanda de Nord), Unteatru, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Rezidența BRD Scena9, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB)

Partener media principal: Radio România Cultural

Parteneri media: CorPoetica (Milano, Italia), PerfocraZe International Artist Residency -p IAR (Kumasi, Ghana), Ruban Production ITP (Kiev, Ucraina), MOVE2Collective (Belgrad, Serbia), Munteanu, FEEDER.ro, Zile și Nopți