Pe data de 9 septembrie 2023, Începând cu ora 18.00, va avea loc TIME SHIFT GALA, un eveniment public de închidere a Programului International de Scenografie, ce se desfãșoarà în perioada 1-10 septembrie 2023, la Castrul Roman din Ovidiu. În cadrul Time Shift Gala publicul va putea interacționa cu artiștii internaționali invitați și va putea viziona deopotrivă instalațiile realizate în timpul atelierelor din cadrul International Program in Scenography, la care se vor adăuga o serie de lucrări și instalații de artă invitate special în Gală. Evenimentul va fi prezentat de Pavel Bartos si se va încheia cu un concert al trupei ARTUDITORIUM by Sebastian Burneci – un program muzical inițiat de trompetistul si compozitorul Sebastian Burneci, construit pe ideea strânsei colaborări dintre muzică și artele vizuale. Misiunea proiectului este creația muzicală originală, la granița dintre jazz și muzica contemporană, dedicată sau inspirată de artele vizuale, în galerii de artă sau în spații neconvenționale (Sebastian Burneci – trompeta/electronice, Paolo Profeti – saxofon alto, Sorin Romanescu – chitară/electronice, Olga Berar – vioară, Flaviu Ludusan – clarinet).

CONTEXT International Program in Scenography este un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți lucrează cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ. Programul dezvoltă un context efervescent de creație pentru artiști provenind din medii culturale diferite, care colaborează pentru a investiga rolul designului si valențele sale expresive in reinterpretarea patrimoniului cultural local. Tema aleasă pentru ediția de anul acesta a International Program in Scenography este TIME SHIFT. BEFORE | AFTER (FALIE TEMPORALÄ. ÎNAINTE | DUPÃ), tema inspirată de Dionisie Exiguul (ca. 470 – cca. 544), călugăr din Sciția Mica ce a slujit n bazilica paleocrestinã ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel care a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte si După. Într-un context artistic mai amplu, tema explorează conceptele de transformare, ruptură și polarizare pe care le vedem atât de des în jurul nostru.

INVITATI Anul acesta, au fost selectați in program 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania si România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management si arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (Franta), Nic Ularu (România/SUA), Marina Raytchinova (Bulgaria), Bacchus Lee (Hong Kong), Billy Chan (Hong Kong), Viorica Petrovici (Romania), Pawet Dobrzycki (Polonia).

MOTIVATIE TIME SHIFT GALA este mai mult decât un eveniment sau un vernisa, dorindu-se a fi o invitație de a explora spațiul Castrului Roman din Ovidiu, într-un context artistic inovator, ce provoacă vizitatorii la un dialog între Trecut si Prezent, între Istorie si Creație, între Clasic si Modern. Într-o lume în care granițele culturale se estompează, este vital să creăm spatii si contexte n care artiști din diferite colturi ale lumi pot interacționa si îmbogăți patrimoniul cultural local cu noi perspective. Cu această ocazie, vechiul Castru Roman capătă noi semnificații și devine o scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane. Prin această inițiativă, urmărim nu doar să aducem în prim-plan tineri artiști talentați, ci si să reafirmăm importanța dialogului intercultural într-un cadru care celebrează simultan istoria si diversitatea. Este o oportunitate unică de a experimenta cum pot coexista și chiar se pot amplifica reciproc, trecutul și prezentul, într-un limbaj artistic universal. Așadar, vă invităm să fiți parte din această celebrare a artei și a comunității globale, într-un decor încărcat de istorie și semnificații. Așteptãm cu nerăbdare să împărtășim această aventură artistică deosebită împreună!

International Program in Scenography 2023

ORGANIZAT DE: OISTAT Romania, Teatrul de Stat Constanta, Primăria Ovidiu, Asociația pentru Teatru si Carte

PARTENERI: AFC, UNITER, Consiliul Județean Constanta, BRD Groupe Societe Generale, Carrefour, Teatrul Andrei Mureșanu, Goethe-Institut București, Uniunea Artiștilor Plastic din România, One Night Gallery

MULTUMIRI SPECIALE: Cherhana Ovidiu, Hotel Piccadilly Mamaia, Crama DeMatei

PARTENERI MEDIA: Zile și Nopți, Radio România Cultural, TVR Cultural *Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt n întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.