Vineri, 20 octombrie, ora 19:00, locatie Cazarma U, (strada General Eremia Grigorescu, Timișoara) 

𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣 ș𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧𝐜𝐞: vineri 20 octombrie, ora 19.00

Proiect conceput și realizat de 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 (artist vizual și arhitect), 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐆ă𝐛𝐮𝐝𝐞𝐚𝐧𝐮 (coregraf) și 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐚 𝐌ă𝐫ă𝐜𝐢𝐧𝐞

(coregraf). 

În colaborare cu 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐞𝐚 𝐃𝐚𝐯𝐢𝐝 (coregraf), 𝐓𝐡𝐨𝐦𝐚𝐬 𝐆𝐨𝐨𝐝𝐞𝐲 (arhitect), 𝐋𝐚𝐮𝐫𝐞𝐧ț𝐢𝐮 𝐂𝐚𝐥𝐜𝐢𝐮 (regizor de film documentar), 𝐃𝐨𝐫𝐮 𝐀𝐩𝐫𝐞𝐨𝐭𝐞𝐬𝐞𝐢 și 𝐃𝐚𝐯𝐢𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐰𝐟𝐨𝐫𝐭𝐡 (muzicieni). 

Vineri 20 octombrie, are loc performance-ul colectiv î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐞𝐢 ‘𝐝𝐮𝐩ă 𝐒𝐂𝐔𝐋𝐏𝐓𝐔𝐑Ă / 𝐒𝐂𝐔𝐋𝐏𝐓𝐔𝐑Ă 𝐝𝐮𝐩ă’ la care publicul timișorean este invitat pentru a fi observator sau participant al procesului de transformare a spațiului de galerie într-un șantier în lucru, în cadrul căruia performeri și vizitatori laolaltă alcătuiesc mulaje plecând de la propriile corpuri și amintiri. 

Mulajele rezultate devin, astfel, nu doar obiecte sculpturale de sine stătătoare, ci negative care activează memoria, amintirile trecute devenind tangibile în timpul prezent. Procesul de a imprima, de a lua mulajul unei suprafețe și de a avea acces ulterior la suprafața respectivă prin negativul ei, produce gesturi pe cât de sculpturale, pe atât de performative și afective. 

Acțiunile performative produc, la rândul lor, urme în spațiu — un sit arheologic, prins într-un continuu proces de negociere a diverselor temporalități, ritmuri și spații. 𝐔𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧𝐜𝐞-𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐝ă𝐮𝐠𝐚 𝐜𝐨𝐧ț𝐢𝐧𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚ț𝐢𝐞𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐮𝐚𝐥𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐚 𝐫ă𝐦â𝐧𝐞 î𝐧 𝐬𝐩𝐚ț𝐢𝐮𝐥 𝐠𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐩â𝐧ă 𝐩𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟑𝟎 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞. 

PAST PRESENT. Fragments of memory vine în continuarea PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London, instalație și performance comisionate de spațiul de artă Beaconsfield din Londra. Proiectul se bazează pe cercetarea doctorală a Ioanei Marinescu la Slade School of Fine Art în Londra. Demersul artistic este dezvoltat împreună cu Smaranda Găbudeanu  și Iulia Mărăcine.

Mai multe despre proiect: https://shorturl.at/goOY7

𝐂𝐨-𝐏𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜ă𝐭𝐨𝐫𝐢: PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte), Beaconsfield Gallery UK.

𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢: Fundația Triade, CNDB (Centrul Național al Dansului București),  /SAC @Malmaison (Spațiul de artă contemporană), CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), H2DANCE, Cartierul Uranus, Radio România Cultural, Igloo.

𝗠𝘂𝗹ț𝘂𝗺𝗶𝗿𝗶: MiC – Parcul Arheologic Pompei, Comunitatea Cartierul Uranus.

Proiectul Past Present. Moving archives este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London a fost co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.