Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Echilibru în Dezechilibru // curs de improvizație și dans

februarie 2, 2020 @ 1:00 pm 4:00 pm

“Echilibru în Dezechilibru” este cu atelier de improvizatie în dansul contact la care puteți participa în luna februarie la Linotip. Este o propunere de atelier care se va finaliza cu un jam session la care puteti participa și separat, chiar dacă nu v-ați înscris și la atelier.

Virginia Negru despre atelier

Improvizația ca artă, practică performativă şi dans implică spontaneitate, atenție, simț al compoziției, sensibilitate la detalii, adaptabilitate, capacitate de a conștientiza mai multe perspective simultan, disponibilitate de a-ți asuma riscuri artistice, motivație de a face propuneri dar și de a renunța la ele, interes în a căuta și a crea sens, confruntarea dorinței de a înțelege cu plăcerea de a nu ști ce va urma. E ca și cum ai intra într-un joc sau într-o nouă lume a cărei regulă principală este să îți dai seama în fiecare secundă care este regula. Trebuie să fii alert, prezent dar în același timp calm și capabil de a te vedea dintr-o parte pentru a face alegeri care au sens în compoziția din acel moment.

Vă propun un curs prin care să trezim simțurile specifice artei improvizației în dans depășind automatismele motrice, mergând dincolo de nivelul primelor impulsuri și a mișcărilor la întâmplare. Pentru a realiza acest lucru vom aborda studiul nostru din trei unghiuri inspirate din mai multe practici contemporane de dans:

// Compoziție în timp real – sensibilizarea atenției și direcționarea ei conștientă în spațiu și timp real pentru a articula fraze de mișcare care au sens în acel moment. Vom analiza și explora parametri de lucru specifici sistemelor Viewpoints, Poetic Movement, Butoh, Improvisation Technologies Forsythe (6 viewpoints, embodied memory and imagination, încorporarea imaginii, cubic space etc.)

// Tehnici de eficientizare a mișcării – dezvoltarea unei fizicalități robuste prin înțelegerea și respectarea anatomiei mișcării şi prin conștientizarea și adaptarea mișcării la starea fizică din momentul prezent. Vom practica metode, stiluri și atitudini de abordare a preciziei şi eficienței mișcării inspirate de Axis Syllabus, Feldenkrais, Ideokinesis, Alexander technique (mișcare secvențială, relația în mișcare dintre diferite structuri ale corpului, vizualizarea anatomiei scheletului, one to one body-work etc.)

// Contact Improvisation – investigarea creativă a limitelor și oportunităților pe care le aduce proximitatea fizică și ecoul acestora în improvizația solo. Vom lucra cu principiile de bază din Contact Improvisation – schimb de greutate, rularea punctului de contact către centrul partenerului, explorarea legilor fizice în mișcare – gravitație, masă, inerție, elan, percepția sferică a spațiului etc.

Invitația este deschisă tuturor nivelurilor, materialul de studiu putând fi adaptat experienței fiecăruia. Cei care vin pentru prima dată vor avea ocazia să descopere arta improvizației în dans. Iar profesionistii si amatorii pasionaţi vor aduce experienţa lor la un alt nivel prin dezvoltarea unor noi capacități fizice și perspective artistice. Cei interesați vor fi invitaţi în viitor să performeze în spectacolele de improvizație împreună cu artiștii PETEC.

Ideea acestui curs și-a luat avânt în 2017, prin susținerea CNDB, când colectivul de artiști PETEC a propus un turneu de ateliere intensive de improvizație în dans susținute de Virginia Negru adresat profesioniștilor dar și amatorilor pasionați care s-au desfășurat la Fabrica de Pensule Cluj, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Național Craiova, Teatrul Fix din Iași.

Evenimentul este compus din 4 sedinte extinse in perioada lunii februarie intre orele: 13:00 – 16:00.
Calendar: 2, 9, 16, 23 februarie

Pret curs: 300 ron
Plata se face prin achizitionarea biletului pe eventbook.ro
https://eventbook.ro/other/bilete-echilibru-in-dezechilibru?hall=linotip-centru-independent-coregrafic

Linotip – Centru independent Coregrafic

Str. Brezoianu 23-25
București, 030167 România
+ Hartă Google
0752 649 159

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top