Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Sesiune de prezentări și discuții – ”Embodying Archives”

septembrie 16, 2022 @ 7:00 pm 9:00 pm

Sesiune de prezentări și discuții cu Ioana Marinescu (RO/UK), Hanna Gillgren (SE/UK) și Corina Cimpoieru (RO), moderate de Iulia Mărăcine (RO) 

INFO

Data: 16 septembrie 2022

Ore: 19:00 – 21:00

Unde: CNDB (Centrul Național al Dansului București), Bd. Mărășești 80-82

Prezentările și discuțiile se vor desfășura în limbile română și engleză

Participarea este gratuită

DESPRE

Care este relația dintre reprezentare și performativitate, dintre trecutul arhivei și prezentul corpului? Ce presupune să „dai viață” unei imagini? Ce dezvăluie corpurile noastre despre propriile amintiri și istorii? Cum putem percepe corpul în mișcare asemenea unei arhive subiective și afective? 

În această sesiune de prezentări și discuții întâlnim diferite fațete ale relației dintre corpul viu și imaginea de arhivă, văzute din perspectiva artistului vizual, a dansatorului-coregraf și a cercetătorului arhivelor de dans. 

PROGRAM

19:00-19:10 – Iulia Mărăcine, moderator, introduce tema și invitații

19.10-19.30 – Ioana Marinescu – prezintă proiectul  ‘Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul’ în contextul cercetării sale despre activarea imaginilor de arhivă în spațiul public

19:30-19:50 – Hanna Gillgren – vorbește despre corp ca arhivă în transformare și prezintă propria  practică coregrafică în compania H2DANCE

19:50-20:10 – Corina Cimpoieru – prezintă proiectul ‘Corpuri și povești (in)vizibile’ în care spații de dans dispărute din București au fost reactivate de artiști în urma cercetării documentelor și imaginilor din Arhiva CNDB

20:10-21:00 – Discuții cu publicul

Ioana Marinescu, arhitectă și artist vizual, este directorul artistic al proiectului ‘Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul’. Ioana lucrează cu fotografii de dimensiuni mari în spații publice, cu proiecții și cu acțiuni performative. A finalizat recent o lucrare de doctorat la Slade School of Fine Art, University College London, despre activarea imaginilor de arhivă în contexte urbane și în relație cu corpul. 

Hanna Gillgren este coregrafă și performer de origine suedeză stabilită în Londra. Hanna este co-director artistic al companiei H2DANCE si predă dans și coregrafie la Roehampton University. Absolventă a London Contemporary Dance School, a primit premii pentru propriile creații și a colaborat cu numeroși coregrafi și dansatori recunoscuți internațional.

Corina Cimpoieru lucrează ca cercetător și coordonator al Mediatecii și Arhivei din cadrul Centrului Național al Dansului București (CNDB). În ultimii ani și-a dedicat timpul identificării documentelor despre dans, cercetând în arhive atât private, cât și instituționale, cu scopul recuperării istoriei dansului românesc și a performance-ului prin practici de arhivare a acestora care reconfigurează potențialul lor pentru proiecte contemporane: reenactment-uri performative, expoziții de dans și performance,  proiecte editoriale. 

—————-

Sesiunea de prezentări face parte din proiectul artistic ‘Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul’ (concept Ioana Marinescu), care lucrează cu relația dintre corp, memorie și arhivă în diverse comunități dislocate.

Proiectul ‘Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul’ este produs de PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) în co-producție cu /SAC @ MALMAISON (Spațiul de Artă Contemporană) în parteneriat cu H2Dance (Londra), CNDB (Centrul Național al Dansului București), Beaconsfield (Londra), comunitatea platformei Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

PARTICIPARE

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere prin email la adresa 𝐩𝐞𝐭𝐞𝐜𝐝𝐞𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦 (persoană de contact Ana Turos).

TERMEN LIMITĂ ÎNSCRIERI: 14.09.2022

PETEC

0721261370

Vezi site-ul web Organizator

Centrul Național al Dansului București

Bd. Mărășești Nr.80
București, Sector 4 România
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top