CROSSROADS

FOCUS

O să pornim într-o călătorie care ne va duce drumurile la o inevitabilă răscurce unde ne vom da timp, aproximativ trei ore, să ne intersectăm şi să observăm ce ne dă acest punct de intersecţie şi unde suntem noi. Unde stau eu în mijlocul dansului?

Suntem călători in multele dimensiuni ale existentei noastre, multe dintre ele sunt evidente, multe sunt nevăzute.

Călătorul este punctul de intersecție al axei pe care funcționăm. Însă, prea mult alergat înainte și cel mai probabil își uita punctul de pornire sau cum sa se întoarcă înapoi, iar prea mult in sus s-ar putea sa nu mai știe cum sa coboare. Călătoria in aceste dimensiuni e proporțională cu călătoria înăuntru.

Drumurile vor fi pline, însă călătorul știe unde este inima lui; sus-jos, înainte-înapoi, însă întotdeauna în centrul propriei axe.

CONŢINUT

1.   Dinăuntru înafară – mişcări circulare şi mişcarea ondularie

Dacă legăm o piatră de o sfoară şi o învârtim deasupra capului astfel încât să descrie un cerc orizontal, atunci piatra va avea o mişcare circulară. Lucrurile devin mult mai interesante când corpul nostru este şi piatra şi sfoara şi mâna care învârte.

Mişcarea circulară se petrece pe un segment al trunchiului sau angajează întregul corp în jurul unui ax. În jurul imaginii lui, căci noi tocmai am descentrat axul – coloana însăşi e cea care descrie cercuri în jurul  locului în care obişnuia să fie. Lucrăm cu imaginea latentă a unei poziţii în spaţiu pe care o ocupam în trecutul apropiat şi atunci când deplasăm întregul corp.

Efectele asupra creierului sunt din cele mai interesante, mai ales în cazul micro-mişcărilor ce ne angajează întreaga noastră capacitate de percepţie. Lărgim apoi percepţia asupra întregii încăperi şi ne angajăm ca grup în propagarea unei mişcări, devenind mediul pentru mişcarea ondulatorie.

2.       Sufi Whirling

Whirling (în limba română rotire sau învârtire) a fost practicat ca o forma de meditație activa de către Sufi – era o modalitate de conectare la sursa. Învârtitul ne duce în dimensiunile verticale ale axei pe care funcționăm, întotdeauna pornind din centrul inimii. Călătorul nu poate zbura dacă nu exista un punct de pornire.

Astfel, prin învârtire se ajunge la o aliniere perfecta, unde nu e nevoie de alergare, doar de dezvăluire.

“This we have now

is not imagination.

This is not

grief or joy.

Not a judging state,

or an elation,

or sadness.

Those come and go.

This is the presence

that doesn’t.” RUMI