IAMLALLA

I AM LALLA e un performance poetic – spațial în care artista Katya Zorina (RUS) alege oameni atrași de mistica poeziei scriitoarei de secol XIV cașmire Lalleshwari, alături de care construiește o lectură vie a unui pasaj de poezie ce se va pierde, într-un final, în liniște.

 

Performerii sunt aleși în urma participării la laboratorul I AM LALLA. La înscriere, participanții își aleg o poezie:

http://www.koausa.org/Saints/LalDed/Vakhs1.htmlI AM LALLA a mai avut loc la Muzeul Artei Estice și Vestice din cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Odessa – Into The Roots și la Centrul Național al Dansului, București, în cadrul proiectului After.Life. A fost un eveniment al sincronicității și auto-exprimării, în care procesul de lucru s-a pliat pe regulile momentului, atrăgând interacțiuni atât din partea publicului, cât și a participanților.

//

 

Fă cunoștiință cu Lalla:

 

Lalla, pentru mine, nu e persoana care a scris aceste versuri.

Este, mai degrabă, persoana care strălucește prin intermediul lor.

 

Lalla este o stea ce strălucește într-o pleiadă de poeți mistici ai Indiei medievale, precum Mirabai, Kabil, Tulsidas, sau creatorul poeziei mistice, Vakh (trad. „grai”), care a avut un rol important în dezvoltarea literaturii din Kashmir. Depășind limitările religioase, ea este apreciată atât de misticii hinduși, cât și de cei sufiți.

În mod tradițional, învățămintele shaivismului cașmirian au fost transmise unui cerc restrâns. Lalla a fost prima femeie care să vorbească în mod deschis despre aceste practici către un cerc larg de oameni.

Lalla a lăsat în urmă toate aceste scrieri și s-a concentrat pe experiența imediată a ceea ce a devenit un motiv de complicații și discordie între mai marii înțelepți. A apreciat experiența directă în favoarea doctrinelor sfinte.

 

Katya Zorina este absolventă a Institutului de Artă Contemporană ICA din Moscova și a masteratului la Valand School of Fine Arts, Suedia, însă a activat mai mult în domeniul performance-ului și al teatrului decât în spații expoziționale. Practică forme de dans precum contact improvisation, butoh și ideokinesis. Facilitează evenimente și predă.

Artist nomad, preferă să lucreze din mers. Ca poet spațial conjugă aspecte teoretice cu somatica. Analist și consultant în sitemul Human Design și BG5 (inginerie de grup), folosește aceste instrumente pentru a experimenta în cadrul structurilor performative.

 

Film biografic

https://www.youtube.com/watch?v=_MN-FHyTpx0

http://www.katorina.com/

 

Despre Lalla

https://en.wikipedia.org/wiki/Lalleshwari

http://www.koausa.org/Saints/LalDed/index.html