În trei zile aici va crește iarba…
performance + instalație vizuală
20 și 21 aprilie, ora 19:30
/SAC @ Malmaison
Calea Plevnei 137 C, etaj 2, Atelierele Malmaison
Concept: Ioana Marinescu
Performeri: Smaranda Găbudeanu, Iulia Mărăcine, Katia Pascariu, Andreea David
Invitat special: Aurelia Anton
Film: Laurențiu Calciu
Montaj video si sunet: Cristian Văraru
Costume: Doina Apreotesei
Producție: Ana Turoș
Durata: 1 h 15 min
Bilete: joi, 20 aprilie, ora 19:30 | vineri, 21 aprilie, ora 19:30
Ce rămâne când aparent nu mai e nimic?
În timpul săpăturilor arheologice din Pompei din sec. XIX, sub straturile de lavă întărită au fost descoperite goluri formate în urma descompunerii în timp a materiei organice. Odată umplute cu ipsos, s-a obținut o serie de mulaje, de ‘corpuri de piatră’ prinse într-un somn etern. Ca într-o oglindă răsturnată, în urma distrugerii programatice a dealului Uranus din anii ’80, nu a rămas aproape nimic tangibil, doar câteva fragmente fizice; s-a creat în schimb o comunitate cu amintiri extrem de vii.
Care este potențialul unei explorări somatice și afective de a genera noi raportări față de un trecut istoric traumatic?
În trei zile aici va crește iarba… propune o pendulare între uitare și recuperare, ștergere și reconstituire. Spații, obiecte și povești trecute sunt aduse în prezent. Reconfigurarea lor produce noi experiențe, care la rândul lor, ajung să fie noi surse de arhivă.
_____
Parte din proiectul Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul, prezentat inițial de PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) la /SAC@Malmaison în noiembrie 2022. Proiectul se bazează pe cercetarea Ioanei Marinescu (artist vizual și arhitect) care scoate la lumină fenomenul istoriilor reprimate, dispărute și al dislocării forțate a comunităților, în încercarea lor de a se concilia cu un trecut problematic.
_____
În trei zile aici va crește iarba… este o coproducție PETEC – /SAC@Malmaison, cofinanțată de AFCN, prezentată cu susținerea 𝗖𝗡𝗗𝗕.
Parteneri: comunitatea platformei Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo
Mulțumiri: Parcul Arheologic Pompei.
𝗣𝗘𝗧𝗘𝗖 este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan.
𝗦𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗔𝗿𝘁𝗮̆ 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗻𝗮̆ – /𝗦𝗔𝗖 – este o inițiativă independentă privată, un context resursă dedicat necesităților actuale ale producătorului și ale publicului pentru a stabili un dialog direct și formator prin intermediul expoziției, cercetării și promovării.