INHABITED
Omul încearcă să îmblânzească spațiul, să-l domesticească. Când devine suficient de sigur, se poate extinde. Limitele corpului său devin una cu ale locului.
Oricât l-ai sigila, l-ai impregna cu tine, spațiul în care locuiești tot permeabil rămâne. Prin pori pătrund lucruri din afară. Până când te trezești într-o zi locuit de altceva…
Filmul de dans contemporan INHABITED
îi aduce în prim plan pe Benno Voorham, Mădălina Dan, Svitlana Pashko, Simona Dabija, Denis Bolborea, Laura Vlad – personalități ale scenei de dans românești și europene și artiști emergenți – într-o montare curajoasă și originală, care le pune în lumină noi valențe, necunoscute publicului până acum. Spațul fizic în care se află fiecare protagonist (”o artă în sine găsirea acestor spații, ce erau parcă din creierul meu”, după cum a remarcat compozitoarea Irina Vesa), pune în lumină un strat diferit al realității și își cere maniera proprie de abordare în imagine și montaj (Răzvan Bumbeș, Daniel Drăgoescu, Tania Cucoreanu). De la o natură ce dă o stranie senzație de artificial, un pod fantastic cu accente noir, la claustrarea unui om-insectă sau imposibilitatea unei despărțiri, filmul nu promite o călătorie, ci o teleportare voyeuristă dintr-o lume în alta, ghidată de zâmbetul malițios al lui Benno.
Filmul a avut premiera online pe 26 august 2020, pe TIFF Unlimited, platforma de video streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Conceptul și regia filmului sunt semnate de Smaranda Găbudeanu.
Instalația audio-video INHABITED
- Instalația audio-video – în care privitorul (re)descoperă filmul de dans contemporan INHABITED printr-o imersiune în spațiul său deconstruit. Prezentată în premieră în cadrul stagiunii CORP pe 12 și 13 septembrie 2020 la Pavilion 32, Goethe Institut, datorită aprecierilor primite, va fi reluată cât de curând.
O ”muzică superbă şi care îți intră pe sub piele direct în suflet. Aşa cum şi-au dorit şi creatorii filmului, muzica e locuită de film, dar şi filmul este locuit de muzică, şi nu aş putea concepe să le percep separat. Vaiere stranii, la intersecția dintre senzualitate şi bocet, împreună cu micro-noise-uri rafinate populează fiecare cadru şi fiecare personaj în parte.” – Diana Rotaru, compozitor
Dacă după premiera filmului regizoarea si dramaturga Selma Dragoș ne-a mărturisit că a avut senzația aceea ”când stai foarte relaxată și încerci să îți imaginezi ce formă ai pe dinăuntru sau ce forma are altcineva, cum se simte altcineva în sine însăși. Sau cum ar fi să nu fii în tine, ci împrăștiată, firmituri care plutesc și se lipesc de câte ceva”, iar compozitoarea Diana Rotaru că ”am simțit efectiv că intru în capul şi în mintea şi în sufletul Smarandei Găbudeanu şi că încep să explorez”, instalația promite să amplifice aceste experiențe.
INHABITED_the attic – un fragment de 5 minute din filmul INHABITED a fost selectat în Bucharest International Dance Film Festival 2020, în cadrul competiției naționale. Juriul i-a oferit o mențiune specială pentru că „reușește să creeze o lume intimă și personală creând legături între vizual, poezie și tărâmuri simbolice”.
”Stilul este minimalist, expresiv și eficient. Unele scene seamănă cu tablouri de natură moartă. Foarte sugestivă Svitlana Pashko.” (Doina Ioanid, Observator Cultural)
”inHABITED_ The Attic, pare că te întreabă dacă transformarea în felină are mai mare legătură cu pisica din dotare sau cu singurătatea petrecută într-un spațiu pe care îl descoperi treptat până ajungi să-l simți ori cotlon, ori ramă de tablou. Povestea din podul inHABITED e un tors lung și satisfăcător de un pic peste 5 minute.”(Căița Nanu, scenarist si festivalier)
”Smaranda Găbudeanu reuşeşte să creeze o lume intimă şi personală creând legături între vizual, poezie şi tărâmuri simbolice.” (Mihai Mihalcea, Patrice Nezan, și Chrysanthi Badeka, membrii juriului BIDFF)