ÎNȚELEPCIUNEA TRUPULUI / DANSUL ESTE NORMALITATEA (+50)

Înţelepciunea Trupului / Dansul este normalitatea 

+50

Limitarea sau chiar înlocuirea dansului cu idei precum talent, tinerețe, suplețe, forță este o eroare, o rătăcire. Este ca și cum ai spune astăzi că nu sunt frumos/oasă pentru că nu arăt ca în revistele de modă. Devine din ce în ce mai clar, în contemporaneitate, că arta și esteticul au fost la un moment dat colonizate acaparate (?) de practici și încorsetări care nu sunt în conformitate cu realitatea și a venit timpul să le eliberăm. 

Să dansezi înseamnă să te conectezi cu limbajul poetic al trupului. Nu înseamnă să faci neapărat mișcări cool sau corecte, deși acestea poti fi parte din agenda ta de studiu. Fără să scădem din valoarea disciplinei și a perseverenței, este important să rămânem conectați cu premisele de bază a ceea ce facem și poate “să înlocuim ambiția cu curiozitatea” (Nancy Stark Smith, dansatoare SUA, 67 ani).

Dansul este un ritual de comunicare a ceea ce e imaterial, sufletesc, poetic, imaginar, către lumea materială, corp și ceilalți oameni. Este un act de rezonanță a trupului în momentul prezent la ecourile încorporate și imaginate ale trecutului si a oricărui potențial viitor. Pornind de la această idee, oricine are corp, indiferent de istoria lui, este automat în acest proces de rezonanță și pentru a dansa nu trebuie decât să nu se opună acestor unduiri naturale. 

Însă pentru că știm că deprinderile de gândire în acest sens au creat multora impresia și chiar trăirea că dansul nu este pentru ei, că a trecut timpul pentru dans, că nu au condiția fizică necesară, noi venim în întâmpinare cu experiență si entuziasm pentru a topi neîncrederea și ezitarea și pentru a încuraja îndrăzneala celor curioși. Vom aduce propuneri jucăușe și prietenoase de reconectare cu normalitatea dansului. Vom lucra treptat, cu răbdare și atenție pentru a trezi interesul către înțelepciunea trupului. Vom face împreună mișcări ghidate și exerciții de improvizație, vom explora practici fizice care respectă anatomia și eficiența mișcării, vom cerceta relația cu spațiul și cu ceea ce ne înconjoară pentru a dezvolta atenția, simțul compoziției și sensibilitatea față de detalii, vom discuta și pune întrebări pentru a integra, a înțelege și a pătrunde mai profund în ceea ce facem.

Invitația se adresează celor peste 50 de ani care simt chemarea dansului. Facem aceasta distincție pentru că considerăm maturitatea gândirii și înțelepciunea trupului potrivite pentru o conectarea autentică cu dansul ca practică a normalității. Însă nu vom verifica vârsta nimănui, așa că dacă aveți maturitatea și înțelepciunea la voi, puteți veni chiar dacă aveți 18 ani 😉