NU TOȚI SUNT EROI

”În acest moment, când se vorbeşte atât de mult de ruptura dintre generaţii, aceste două
artiste s-au aplecat asupra istoriei bunicilor lor, unul evreu, iar celălalt anticomunist, cu suferinţele lor, în conjuncturi istorice dure, pe care nepoatele au căutat să le înţeleagă şi să le exprime.”

”Cristina şi Smaranda lasă istoria să le coboare în corpuri pentru a rescrie, prin asumarea fizică a ceea ce ele nu au trăit, limitele depăşite de Lilienfeld şi Găbudeanu (bunicii) cu preţuri pe care acum cu greu le putem cuantifica. Istoriile individuale se supun unei intrări în convenţia scenică, ce va conduce, subtil, către mesajul de neevitat al istoriei colective. ”

(descrieri extrase din cronici de Liana Tugearu și Gina Șerbănescu)

Spectacolul se articulează pe o zonă de tensiune și dialog cu bunicii dispăruți în care se întretaie interpretările cele mai personale cu imagini marcante din inconștientul colectiv. Este zona în care ne găsim propriile răspunsuri legate de lupta pentru libertatea de exprimare și rezistență în contexte de cenzură și teroare politică, încă foarte prezente sub alte forme și în contemporaneitate. Dincolo de a spune istoriile bunicilor noștri cu aspectele lor eroice și banale, povesti despre lupta și supraviețuire, „Nu toți sunt eroi” este despre un proces de integrare a unui trecut, proces care are loc în fața publicului.

Lucram cu ideea de întregire la nivel personal care provoacă publicul spre chestionarea propriilor „rădăcini”, a propriei stabilități și hrane emoționale. În construcția spectacolului am lucrat cu o diversitate de mijloace, de la mișcare, text la lucrul cu marionete și obiecte, creând astfel o senzație de caleidoscop care poartă printr-o multitudine de stări.

De/cu: Lilienfeld şi Găbudeanu

Sunet, live electronics & voice performance: Marian Cîtu aka Rufi

Light design & voice performance: Alexandru Bibere

Co-producție: PETEC- ColectivA

Durata: 45’

Premiera in festivalul Temps d’Images, Cluj noiembrie 2014
Festivaluri: LIKE CNDB, Infinite Dance Festival Oradea, Perform(d)ance Festival Brașov, 11Plus1 Craiova.
Fragmente în NAG București și emisiunea Round Table.

În stagiune la Centrul Național al Dansului București: 2015, 2016, 2018.