PAST PRESENT

Fragments of memory. Bucharest-Pompeii-London

Ioana Marinescu, Smaranda Găbudeanu şi Iulia Mărăcine

Beaconsfield 22 Newport St, Londra SE11 6AY

Expoziție: 

22 iulie–12 august 2023

miercuri–duminică 12:00–17:00

Vernisaj: vineri, 21 iulie 2023, ora 18:00

Performance: vineri, 21 iulie, 19:00 / sâmbătă, 22 iulie, 15:00

Spațiul de artă Beaconsfield din Londra (UK) anunță rezidența artistică și expoziția PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London. PAST PRESENT este un proiect interdisciplinar care abordează rolul arhivelor și al memoriei culturale printr-o serie de acțiuni performative și instalații audio-vizuale.

Conceput de Ioana Marinescu (arhitectă, artist vizual) în timpul unei cercetări doctorale, proiectul a fost dezvoltat ulterior împreună cu Smaranda Găbudeanu (coregrafă, fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective). 

La Beaconsfield, echipei nucleu se vor alătura regizorul Laurențiu Calciu, performerii Andreea David, Hennie Lee, Eliza Trefaș, actrița Katia Pascariu, coregrafa Hanna Gillgren, dramaturga Phoebe von Held, arhitectul Thomas Goodey și designerii de sunet Doru Apreotesei și David Crawforth

În PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London sunt urmărite din perspective subiective distrugerea orașului antic Pompei, cauzată de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr. și dispariția dealului Uranus din București în anii ‘80, pe locul căruia a fost construită Casa Poporului. Spațiul de artă Beaconsfield se află el însuși într-o clădire cu o istorie complicată: fostă școală de copii defavorizați, parțial demolată odată cu lărgirea căii ferate adiacente. Spații, obiecte și povești trecute sunt aduse în prezent. Reconfigurarea lor produce noi experiențe, care la rândul lor ajung să devină noi surse de arhivă. 

PAST PRESENT propune un balans între uitare și amintire, ștergere și reconfigurare. Ce rămâne când aparent nu mai e nimic? Care este potențialul unei explorări somatice și afective de a genera noi raportări față de un trecut istoric traumatic?

Echipa artistică dezvoltă pe parcursul a trei săptămâni de rezidență un performance și o instalație audio-vizuală care îmbină explorările artistice din cadrul Beaconsfield cu materiale din arhiva deja existentă.

Expoziția PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London  la Beaconsfield (22 Newport Street | Vauxhall | London | SE11 6AY) poate fi vizitată între 22 iulie și 12 august, de miercuri până duminică 12:00 – 17:00.

Performance:

Vineri 21 iulie, ora 19:00

Sâmbătă 22 iulie, ora 15:00

Evenimente auxiliare:

Miercuri 19 iulie, 10.00-17.00 Seminar: Dreams and Guilt. Exhibiting counter-narratives.

Duminică 24 septembrie, 18.00-21.00. Past Present – laborator de cercetare: CNDB, Bd Mărășești 80-82, București.

Ioana Marinescu, arhitectă și fotografă, lucrează cu imagini de dimensiuni mari în spații publice, cu proiecții și acțiuni performative. În lucrarea de doctorat de la Slade School of Fine Art, University of College London, Ioana a pus accentul pe activarea imaginilor de arhivă în contexte urbane și în relație cu corpul. A predat la universitățile Greenwich și Kingston. Expoziții recente la Spațiul de Artă Contemporană București, Kunsthalle Exnergasse Viena, Helsinki Contemporary, Architectural Association London și Swiss Architecture Museum Basel. 

Smaranda Găbudeanu este artistă interdisciplinară și fondatoare PETEC. Lucrările ei reflectă studiile sale în mânuire de păpuși și marionete și dans contemporan. Ca actriță, performer și coregraf, Smaranda a participat în numeroase producții pe scena Centrului Național al Dansului și a colaborat cu diverse teatre publice, companii independente și muzee de artă contemporană. Interesul crescând pentru  arte vizuale și film a condus-o spre studii masterale de Teoria și Practica Imaginii la CESI. https://petec.ro

Iulia Mărăcine este performer și co-fondatoare Ludic Collective, colaborând astfel cu artiști vizuali, coregrafi, muzicieni, regizori de teatru și film. Iulia creează și organizează performance-uri participative, instalații audio-vizuale și ateliere somatice în galerii de artă, teatre și școli. A prezentat lucrări  și a performat în spații precum Battersea Arts Centre; 13Festivalen, Goteborg; KyivDanceResidency; Cloud@Danslab, Den Haag; Seoul Dance Centre; Geumgang Nature Art Biennale, WASP, CNDB, The Institute, MNAC, Art Safari, Opéra National de Paris; https://www.facebook.com/ludiccollective/

PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London este comisionat de Beaconsfield și produs împreună cu PETEC. Înființat în 1994, Beaconsfield este un spațiu laborator dedicat explorării și evoluției artei experimentale, care încurajează riscul și deschiderea către noi tipuri de artă și public. PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan.

Parteneri: H2DANCE, CNDB (Centrul Național al Dansului București), /SAC @Malmaison (Spațiul de artă contemporană), Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo.

Mulțumiri: MiC – Parcul Arheologic Pompei, Comunitatea Cartierul Uranus.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul Past Present. Moving archives este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact PR și comunicare media 

RO: Aura Petrașcu | comunicare@petec.ro | +40722 622 925. 

UK: Alison Wright PR | alison@alisonwrightpr.com | +44 (0)7814 796930