ALIENATION

or the desire for intimacy

PROIECT INTERNAȚIONAL DE DANS CONTEMPORAN | ROMÂNIA, SUEDIA, IRLANDA DE NORD: PETEC, LAVA-DANSPRODUKTION, ECHO ECHO DANCE THEATRE COMPANY | 3 CUVINTE CHEIE: ALIENARE, DORINȚĂ ȘI INTIMITATE | CHESTIONAR CARE TE INTRODUCE ÎN ATMOSFERA PROIECTULUI | PREMIERA PE 7 NOIEMBRIE – LIVE STREAMING DE PE SCENA UNTEATRU | +2 PERFORMANCE: MARe ȘI REZIDENȚA BRD SCENA9 | MASĂ ROTUNDĂ CU ECHIPA ARTISTICĂ + PSIHOLOG-SEXOLOG + SOCIOLOG | FILM DOCUMENTAR DESPRE ÎNTREGUL PROCES DE CREAȚIE

Spectacolul de dans contemporan ALIENATION or the desire for intimacy face parte dintr-un proiect internațional – dificil dar și important de menținut în anul 2020 – între artiști din 3 țări: România, Suedia și Irlanda de Nord. Este un proiect care se încăpățânează sa meargă mai departe printr-o reinventare și adaptare continuă în pofida restricțiilor și incertitudinilor vremii cauzate de pandemia COVID-19.

Conceptul spectacolului, care gravitează în jurul celor 3 cuvinte cheie – alienare, dorință și intimitate -, este creat de coregraful olandezo-suedez Benno Voorham. Interpretează Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu și Simona Baciu, pe muzică de Andrei Petrache. Artiștilor români li s-a alăturat, de la distanță (deplasarea lor la Derry nemaifiind posibilă), Echo Echo Dance Theatre Company din Irlanda de Nord. Echipa irlandeză a lucrat în paralel o abordare proprie a temei.

Program reprezentații

Premiera spectacolului va avea loc pe 7 noiembrie, online, din cauza restricțiilor impuse. Va fi transmisă prin live streaming de pe scena Unteatru din București și va fi preluată de partenerii noștri din Suedia, Irlanda, Italia, Ghana, Ucraina și Serbia.

Alte două performance-uri, adaptate unor spații dedicate artelor vizuale, vor avea loc tot la București: prima pe 5 noiembrie la Muzeul de Artă Recentă și a doua pe 10 noiembrie la Rezidența BRD Scena9.

Concept & creație

Cum putem să ne apropiem de ceilalți când noi suntem obișnuiți să-i ținem la distanță?

În ce fel se leagă rușinea de dorință, de intimitate, de trup și de suflet?

Pot depăși starea de alienare pe care o simt în relația mea cu mine însumi și cu celălalt?

Cum trăim intimitatea într-o lume virtuală?

În 2019, din toate aceste întrebări s-a dezvoltat ideea proiectului. Nu ne-am putut imagina atunci că evenimentele din ultimele luni vor face să fie aceste întrebări atât de actuale și universale.

Spectacolul de dans contemporan pe care îl creăm va fi o călătorie în mișcare, poetică, vizuală, în subteranele dorințelor noastre, o călătorie intimă spre ceea ce ne motivează să fim cu noi înșine sau cu ceilalți.

Perioada de lucru (o lună de repetiții intensive – în plină desfășurare) valorifică ideile de pornire prin improvizație și acumulare de material care îi vor ajuta pe artiști în călătoria în adâncul dorințelor, a fricii sau dragostei față de intimitate. Corpul și capacitatea lui de a arăta prin mișcare ceea ce nu putem spune în cuvinte va constitui punctul de plecare. Vom integra material video pentru a susține sau a contrazice mesajul corporal. Mărind detalii, apropiind camera pentru a revela ceea ce altfel este ascuns ochiului, îndepărtând-o pentru a plasa corpul într-un context mai larg.

Chestionar

Strângem povești de la alții și le integrăm în propriile povești prin lansarea unui chestionar prin care vrem să adunăm cât mai multe perspective asupra temelor care ne preocupă. Adresăm câteva întrebări țintite și destul de îndrăznețe despre cum înțelege fiecare intimitatea, despre lipsa sau excesul ei în relația cu cei din jur, despre rolul pe care-l joacă rușinea în toată această poveste. Un număr cât mai mare de răspunsuri ne vor ajuta să ne conectăm mai bine cu experiențele celor din jurul nostru.

Dacă doriți să contribuiți la acest proiect vă invităm să completați chestionarul aici

Film documentar

Procesul de lucru va fi documentat de Cătălin Munteanu într-un film prin care își propune să descopere ce înseamnă pentru fiecare din actori intimitatea, dorința și alienarea. Mai mult decât transpunerea acestor teme într-o coregrafie, va fi interesat de procesul de descompunere și recompunere a lor în cadrul repetițiilor: „Îmi doresc ca intervenția mea să fie cât mai non-intruzivă, rolul meu este unul pasiv, de a observa, simți și a documenta”.

Artist talk

Pentru a explora în profunzime tema aleasă, vom organiza după premiera din București un eveniment (transmis tot online) la granița dintre artist talk și conferință, la care vor participa Ovidiu Telegescu, specialist din psihologie-sexologie și Fidelie Kalambayi, sociolog, pentru a dezbate alături de echipa artistică a proiectului ce înseamnă intimitatea în lumea contemporană.

Despre

ALIENATION or the desire for intimacy este produs de PETEC în parteneriat cu LAVA-Dansproduktion

PETEC (Asociația pentru Teatru și Carte) este activă în domeniul artei contemporane din 2013 dezvoltând proiecte culturale și programe bazate pe interdisciplinaritate și dialog.

Din 1997 LAVA-Dansproduktion a fost implicată în numeroase proiecte de training și performance în Suedia și în mai multe țări est europene. În multe dintre proiecte a colaborat cu artiști dansatori, actori și performeri. Revenind constant în multe dintre țările în care am fost invitați să susținem proiecte, am construit relații solide și colaborări de durată cu artiștii locali implicați.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Konstnärsnämnden / The Swedish Arts Grants Committee.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri culturali: Echo Echo Dance Theatre Company (Derry, Irlanda de Nord), Unteatru, Muzeul de Artă Recentă, Rezidența BRD Scena9, Centrul Național al Dansului București (CNDB)

Partener media principal: Radio România Cultural

Parteneri media: CorPoetica (Milano, Italia), PerfocraZe International Artist Residency -p IAR (Kumasi, Ghana), Ruban Produktion (Kiev, Ucraina), MOVE2Collective (Belgrad, Serbia), Munteanu, FEEDER.ro