SATURDAY CI JAMS BUCHAREST

Un jam session de CI este asemănător unui jam session de muzică. Dansatorii se întâlnesc pentru a improviza, pentru a se inspira unii de la alții și a crea în mod spontan compoziții în formă de solo, duet, trio, grup..

.. .profesioniștii și amatorii schimbă experiență…

… este un prilej de a scoate dansul din cadrul convențional (scenă) și a dansa doar de dragul dansului…

.. .de a da refresh motivațiilor și impulsurilor noastre de a dansa…

În lume cel mai des se întâlnesc pentru jam session-uri de dans amatorii și practicienii de Contact Improvisation, însă nimeni nu este obligat să danseze Contact. Este un spațiu liber pentru orice experimente de mișcare în care se încurajează în același timp respectarea integrității fizice și emoționale a fiecărui participant.

În fiecare sâmbătă Virginia Negru și invitații săi susțin clase de Contact Improvisation urmate de jam session-uri la care sunt invitați dansatori și pasionați de mișcare indiferent de nivelul de experiență al acestora.

Despre CI:

Contact Improvisation este o formă de dans practicată de dansatorii contemporani – profesioniști și amatori – pentru rafinarea tehnicii de mișcare, pentru a crea coregrafii de spectacol (în special duete), pentru a dezvolta spontaneitatea și atenția compozițională (“instant composition”), sau uneori doar pentru a dansa fără un scop anume, pentru simpla bucurie a mișcării, joacă și experiment, pentru a lăsa deoparte tot ce se cunoaște despre dans și a reinventa “roata dansului”.

Mișcările sunt create în momentul contactului cu un partener. În punctul de contact se întâlnesc două corpuri cu greutăți diferite, dimensiuni diferite, caractere diferite, gânduri diferite, iar echilibrarea acestora prin comunicare corporală devine sursa improvizației prin contact.

În CI fiecare participant aduce istoria sa motrică și emoțională. Nu există mișcări care trebuiesc învățate înainte de a dansa CI, este nevoie doar de disponibilitate de a simți starea și senzațiile prezente în corp în momentul întâlnirii. Vocabularul de mișcare se formează treptat prin sensibilizarea și conștientizarea e ceea ce corpul nostru a învățat până acum.

Steve Paxton, inițiatorul acestei forme de dans, spune că “nu poți să înveți pe cineva să danseze CI, dar oricine poate să învețe (să danseze) CI. Ceea ce poți să înveți pe alții este atenția asupra propriului corp ca pe o măsură de siguranță și ca sursă de inspirație în mișcare”.

“Contact improvisations are spontaneous physical dialogues that range from stillness to highly energetic exchanges. Alertness is developed in order to work in an energetic state of physical disorientation, trusting in one’s basic survival instincts. It is a free play with balance, self-correcting the wrong moves and reinforcing the right ones, bringing forth a physical/emotional truth about a shared moment of movement that leaves the participants informed, centered, and enlivened.”

Caught Falling by Nancy Stark Smith and David Koteen