SCHOOL OF HEART – Tabără de dans și desen pentru copii
De ce este important?
Inima este centrul fiinţării noastre, inima este centrul dragostei, inima este centrul compasiunii, inima este centrul conexiunii, inima este bolul creaţiei, iar căile ei sunt misterul pe care copiii navighează zilnic. Cu toate acestea, acest a fi al inimii devine din ce în ce mai nevăzut.
Astfel, ceea ce ne dorim prin diferitele forme de expresie precum dansul, practicile somatice, pictura, poezia, joaca este să încurajăm ceea ce deja există să continue să existe, să încurajăm ceea ce copiii fac deja în mod natural să continue să facă având însă o conștientizare a corpului, a celuilalt, a conexiunii dintre oamenii şi a potențialitatilor pe care aceasta le poartă.
Ceea ce vrem să încurajăm este simplitatea. Să ne îngrijim de lucrurile simple care deja există în noi şi se cer a fi exprimate. Să ascultăm cu atenţie ceea ce au ceilalţi de spus, să exprimăm artisticul şi creativul care sunt deja acolo fiind atenţi la ceea ce există în jurul nostru. Sa ne îngrijim de inima și de corp in aceeași măsura in care ne îngrijim de intelect.
Ce ne dorim?
School of Heart începe ca un proiect pilot, şi îşi propune să creeze un mediu experimental şi creativ unde copiii se pot implica altfel decât o fac în mod obişnuit.
Cele mai importante contexte de creaţie şi de expresie pe care le vom crea prin joacă şi împreună cu natura sunt dansul prin diferitele tehnici, desenul, poezia – toate combinate într-un program unic facilitat de profesori cu experienţă.
Obiectivele noastre principale se axează pe:
– a reda corpului importanţa pe care acesta o are în creşterea şi dezvoltarea copilului.
– importanţa practicii fizice, a întelegerii fizice şi a experienţei.
– importanţa co-creaţiei, unde nu încurajăm competiţia ci suportul reciproc şi compasiunea.
– întoarcerea în natura, dar nu ca vizitatori înstrăinaţi de ea ci ca membrii care aparţin ei din momentul în care ne naştem.
Cine suntem?
Suntem un grup de oameni, profesori şi artişti cu experienţă în dans (Contact Improvisation, Dans Contemporan, dans terapie), practică somatică şi pictură/desen, iar intenţia noastră este de a le combina într-o structură coerentă, jucăuşă care permite ca dezvoltarea şi exprimarea copiilor să se întâmple.
Profesori:
Theo Trişcă (RO)
Anamaria Guguian (RO)
Smaranda Găbudeanu (RO)
Lucia Mărneanu (RO)
Olek Wojcik (IRL)
Miguel Silva (PRT)
_______________Programul activităţilor _____________
Ziua 0
14 Iulie – Întâlnire / Meeting
Cercul de deschidere / Opening Circle
-> prezentarea şcolii, a programului şi a tuturor participanţilor / welcoming everyone, presenting the school and the program.
——————————————————————————————-
Ziua 1
- 9-10 Mic dejun / Breakfast
- 11-13:30 Corpul Natural/ Natural Body – Smaranda Gabudeanu (grupa 1) Puterea jocului / Power of play – Olek Wojcik (grupa 2)
- 14-15 Prânz / Lunch
- 16-18 Totul are o inimă / Everything has heart – Anamaria Guguian
- 19-20 Cină / Dinner
- 20-22 Gathering – Seară de poveşti şi jocuri Story Telling / Board games /
______________________________________________________
Ziua 2
- 9-10 Mic dejun / Breakfast
- 11-13:30 Corpul natural / Natural Body – Smaranda Gabudeanu (grupa 2) Puterea jocului/ Power of play – Olek Wojcik (grupa 1)
- 14-15 Prânz / Lunch
- 16-18 Desen în joacă/ Playful drawing – Lucia Marneanu
- 19-20 Cină/ Dinner
- 20-22 Clasa surpriza/ Surprise class – Miguel Silva (PRT)
______________________________________________________
Ziua 3
- 9-10 Mic dejun / Breakfast
- 11-13:30 Corpul Natural/ Natural Body – Smaranda Gabudeanu (grupa 1) Puterea jocului/ Power of play – Olek Wojcik (grupa 2)
- 14-15 Prânz / Lunch
- 16-18 Totul are o inimă/ Everything has heart – Anamaria Guguian
- 19-20 Cină/ Dinner
- 20-22 Gathering – Foc de tabară / Campfire Cântece în jurul focului / Jocuri
______________________________________________________
Ziua 4
- 9-10 Mic dejun/Breakfast
- 11-13:30 Corpul Natural/ Natural Body – Smaranda Gabudeanu (grupa 2) Puterea jocului / Power of play – Olek Wojcik (grupa 1)
- 14-15 Prânz/Lunch
- 16-18 Desen în joacă/ Playful drawing – Lucia Marneanu
- 19-20 Cină/Dinner
- 20-22 Seară de film / Movie time
______________________________________________________
Ziua 5
- 9-10 Mic dejun/Breakfast
- 11-13 Desen în joacă / Playful drawing – Lucia Marneanu
- 13:30-14:30 Prânz/Lunch
- 15-16 Cercul de închidere / Closing circle
- 16-19 Gătim împreună / Cooking together Intâlnire cu părinţii / Meeting the parents
______________________________________________________
/Despre noi
Theo Trişcă (RO)
Dansez Contact Improvisation, Butoh şi Sufi Whirling, acestea sunt principalele domenii în care activez, în care cercetez şi în care mă redescopăr constant. Câţiva dintre profesorii şi prietenii care m-au ajutat şi m-au inspirat în această direcţie sunt Sasha Dodo (RU), Katreni Maticce (RU), Kea Tonetti (IT) şi Virginia Negru (RO). Pe lângă dans scriu poezie. Viaţa şi munca pentru mine nu mai pot fi separate.
După câţiva ani ani de experientă “la catedră” ca şi profesoară de limba engleză, după experienţa ca dirigintă unde am crescut împreună cu o mână de oameni, după ultima activitate de pictură murală “Şcoala are inimă” făcută împreună cu clasa şi cu artista Lucia Mărneanu şi cercetarea mea în dans şi mişcare, în mod natural s-a născut School of Heart.
Smaranda Găbudeanu (RO)
După o formare de actor-păpușar, Smaranda Găbudeanu și-a început periplul în comedie, spectacole de operă, arte vizuale și performance, în ultimii ani instalându-se confortabil în dans. În fiecare etapă a drumului ei a împărtășit și copiilor din descoperirile sale și, odată ajunsă la Centrul Național al Dansului, București, a produs primele spectacole de dans contemporan concepute pentru ei pe această scenă. Smaranda a condus numeroase ateliere și cursuri de actorie, mânuire de păpuși, dans, umbre, storytelling sau formate proprii ce îmbină mai multe arte. Este profesor în cadrul Școlii performative pentru copii de la Centrul Național al Dansului, membru fondator PETEC și colaborator al teatrelor Nottara, Creangă și Excelsior.
Anamaria Guguian (RO)
Este consilier pentru dezvoltare personală, artist independent, fondatoare a proiectului I Dance You și organizator de evenimente culturale și de dezvoltare personală pentru copii şi adulţi. Este foarte influențată în munca sa de arte marțiale, de dans terapie, contact improvisation și dans contemporan. Din 2015 organizează cursuri de mișcare creativă pentru copii în Brașov. Îi place să aducă dansul în locuri cât mai diverse și să danseze cu oameni din medii cât mai eclectice.
Lucia Mărneanu (RO)
A absolvit Facultatea de Arte Plastice în 2010, la Cluj. Experiența ei cu copiii cuprinde ateliere de pictură murală în ”Dă culoare școlii tale” (artă participativă în școli pe teme ce țin de drepturile omului, Asociația Komunitas), precum și ateliere de familiarizare a copiilor cu arta contemporană, în ”Artbecedar” (Fabrica de Pensule, Cluj). A ilustrat cărți și manuale pentru copii, dintre care: “9 +1 poveşti cu mustăţi despre nişte hamsteri cu adevărat adevaraţi” (Voicu Bojan, ed. Aqua Forte, Cluj) și “Number Lane Tales or Multiplication Facts Made fun for Everyone” (Lica Marhao, ed. Artful Dragon Press, North Carolina).
Olek Wojcik (IRL)
Este dansator, performer şi studiază arta mişcării. A terminat şcoala şi a început să călătorească să înveţe despre lume prin experienţă şi să îşi dezvolte mişcarea poetică pe stradă. A colaborat cu o varietate de artişti pentru a cerceta relaţia cu publicul şi exteriorul şi pentru a-şi dezvolta abilităţile de scenă în baza interacţiunilor sociale şi a improvizaţiei.
Olek are câţiva ani de experienţă în lucrul cu copiii, a fost antrenor de gimnastică în centrul “Twisters gymnastics” din Irlanda de Nord şi a practicat mişcarea liberă cunoscută ca “Freerunning” în sălile de sport.
Ulterior a fost angajat de o companie locală de circ “In your space” unde a facilitat ateliere de mişcare şi circ pentru copiii de toate vârstele. Au urmat o serie de spectacole în Irlanda.
Perioada în care a lucrat ca antrenor i-a îmbunătăţit abilităţile tehnice şi s-a implicat tot mai mult în explorarea propriei tehnici de mişcare explozivă care conţine multe influenţe din parkour, capoeira, slack line, jonglerie, dans, contact improvisation şi acrobatică. Continuă să călătorească pentru a obţine şi a împărtăşi diferite forme de artă. Spre sfârşitul lui 2017 a fost voluntar în Siria unde a lucrat cu refugiaţii şi copiii afectaţi de războiul din Mardin, Turcia. A predat şi acolo multe tehnici de circ pentru a-i inspira pe copiii care aparţineau diferitelor culturi să se respecte şi să-şi găsească propriile mijloace de expresie.
Olek a colaborat în spectacole alături de artişti sirieni care colaborau ca şi voluntari în Siria oferind ateliere, spectacole şi antrenamente. Prin această oportunitate Olek şi-a îmbogăţit cunoştinţele culturale, lingvistice în regiunile din Kurdistan întâlnind oameni din Arabia, Irac, Siria şi Turcia.
Miguel Silva (PRT)
Miguel vine din Portugalia. Are multă experienţă în practică somatică şi coaching.
Are experienţă în educaţia copiilor, având şi el doi. A lucrat timp de 4 ani în tabere de vară în Portugalia, Franţa şi Italia, unde a făcut drumeţii, caiac-canoe, alpinism. În Irlanda a lucrat pentru un centru comunitar cu copii refugiaţi din Africa şi Pakistan. .
______________________________________________________
/Detalii organizatorice
Unde ne cazăm?
Pensiunea La Ionel, Maguri Racatau, Cluj-Napoca, Romania
toate mesele incluse
În prețul taberei sunt incluse toate materialele necesare desfășurării activităților, mâncarea, cazarea, precum și alte materiale: poze, tricouri The School Of Heart.
//
Prețul taberei 250 Euro.
Numărul maxim de copii: 20.
Vârsta: 11-15 ani.
*Tabăra se va desfăşura în limba engleză și limba romana.
//
Ce mâncam?
Avem 3 mese pe zi si gustări, toate atent şi sănatos preparate.
>>Înscrieri
Pentru înscrieri în The School of Heart/ Şcoala Inimii, detalii despre plată și întrebări:
Theo Trişcă
telefon:0040 732 916 094
mail: alchemysomatic@gmail.com
______________________________________________________
Acest proiect este sprijinit de Asociaţia pentru Teatru şi Carte PETEC (Bucureşti) şi I Dance You (Braşov).