Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul

Instalație vizuală și performativă

5 – 22 noiembrie

/SAC @ Malmaison

Calea Plevnei 137C, etaj 2

Program de vizitare

Joi-vineri 16:00-20:00

Sâmbătă 14:00-20:00

Concept: Ioana Marinescu

Filmări: Laurențiu Calciu

Curator program Open Context: Alex Radu

În trei zile aici va crește iarba…

Acțiuni performative

5, 6, 12, 13 și 17 noiembrie, ora 19.30

Performeri: Smaranda Găbudeanu, 

Iulia Mărăcine, Katia Pascariu, Ana Turos

Invitat special: Aurelia Anton

Ce rămâne când aparent nu mai e nimic? 

Paradoxal, cu cât trece mai mult timp, cu atât mai mult ne interesează lucrurile la care nu mai avem acces. Orașul Pompei este extraordinar păstrat sub lava care l-a acoperit într-o singură zi acum 2000 de ani. Golul lăsat în lavă prin dispariția materiei organice a devenit matrița corpurilor de ipsos, martori palpabili ai acelei lumi. Ca într-o oglindă răsturnată, în urma distrugerii programatice a dealului Uranus, deși recentă, nu a rămas aproape nimic tangibil, doar câteva fragmente fizice; s-a creat în schimb o comunitate cu amintiri extrem de vii. 

Vă invităm în perioada 5-22 noiembrie la /SAC @ Malmaison la instalația vizuală activată performativ în zilele de 5, 6, 12, 13 și 17 noiembrie – o pendulare între uitare și recuperare, ștergere și reconstruire. Aducem spații, obiecte și povești din timpuri trecute în prezent, le reconfigurăm, creăm experiențe care devin noi surse de arhivă. Deveniți martori ai acestui mecanism tipic de arhivare subiectivă.

Voi cum vă conectați cu propria istorie? 

Ioana Marinescu a încercat să înțeleagă o parte a orașului care dispărea în copilăria ei, în anii ‘80: a cercetat arhive, a descoperit fotografii, a luat interviuri foștilor locuitori ai zonei Uranus. A fost interesată de abordarea subiectivă a arhivei, de trezirea ei și relaționarea cu prezentul și prin corp. Aici a apărut latura performativă prin care ne conectează cu acest subiect devenit, între timp, și teză de doctorat. Astfel, proiectul pluridisciplinar Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul, cercetează relația dintre corp, memorie și arhivă în diverse comunități dislocate din locuri distruse radical. Demersul artistic a fost dezvoltat împreună cu Smaranda Găbudeanu (coregraf și performer, fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective) și susținut de Alex Radu (președintele /SAC – Spațiul de Artă Contemporană). Filmările din Pompei și București au fost făcute de Laurențiu Calciu (regizor de film documentar). 

Acțiunile performative din 5, 6, 12, 13 și 17 noiembrie sunt realizate cu participarea dnei. Aurelia Anton, fostă locuitoare a cartierului Uranus și în colaborare cu Katia Pascariu (actriță), Ana Turos (actriță), Cristian Văraru (sunet și montaj video), Doina Apreotesei (costume).

Instalația vizuală și performativă Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul face parte din programul curatorial “Open Context” la /SAC @ MALMAISON de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice. Echipa /SAC care a colaborat la realizarea înstalației: Justin Baroncea (arhitect), Maria Ghement (arhitect) și Simona Abagiu (producător).

Pe 12 și 13 noiembrie, în cadrul instalaței vizuale, găzduim și dedicăm două ateliere membrilor comunității ucrainene din București, martori activi ai unui fenomen de distrugere și dislocare, aflat în plină desfășurare. Sveta Bird (Svitlana Pashko), dansatoare și coregrafă din Ucraina, va susține atelierele de contact improvisation – The Body is My Home. Chiar dacă uneori suntem nevoiți să ne părăsim casa, să ne mutăm, rămânem mereu prezenți în corp. Suntem stăpânii acestui instrument unic pe care îl armonizăm curgerii vieții și schimbărilor care apar.   

Proiectul Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul este produs de PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) în co-producție cu /SAC @ MALMAISON, în parteneriat cu H2Dance (Londra), CNDB (Centrul Național al Dansului București), Beaconsfield (Londra), comunitatea platformei Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo.

PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan, cu deschidere spre domenii artistice, sociale și umaniste conexe. Producțiile PETEC pornesc de la explorarea unor teme incomode și a unor limbaje performative prin care testăm de fiecare dată metode și forme noi de lucru. Aceste experimente prind forme diverse, de la spectacole de dans contemporan și de teatru, la filme, instalații și intervenții performative în spații neconvenționale.

/SAC @ MALMAISON este al doilea spațiu din București al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5. /SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate context, Atelierele Malmaison, o comunitate artistică ce include ateliere de artiști și spații de expoziții, recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C. Acest spațiu a fost amenajat cu sprijinul POLICOLOR, URSA și ALMALUX.

Spațiul de Artă Contemporană – /SAC – este o inițiativă independentă privată, un context resursă dedicat necesităților actuale ale producătorului și ale publicului pentru a stabili un dialog direct și formator prin intermediul expoziției, cercetării și promovării.  

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Bonus: room with a view la /SAC @ Malmaison – istorii suprapuse în timp real

Contact

Monica Bumbeș, responsabil comunicare PETEC – monica.bumbes@gmail.com, 0723330589

www.petec.ro