“Past Present” este un proiect interdisciplinar care abordează rolul arhivelor și al memoriei culturale în procesele diverselor comunități de a se concilia cu un trecut traumatic.
Proiectul explorează aceste tematici la granița dintre performance coregrafic, arte vizuale și studiu academic, conectând două organizații independente de dans (PETEC și H2Dance, Londra), o instituție de dans (Centrul Național al Dansului, București), două spații de artă (Beaconsfield, Londra și Cazarma U, Timișoara – fundația Triade) și trei universități (Slade School of Fine Art, UCL și Goldsmiths, Londra și CESI, Universitatea București)
Activitățile proiectului: o rezidență de creație la spațiul de artă Beaconsfield, ateliere de mișcare cu comunitatea locală Roots&Shoots și o masă rotundă cu cercetători invitați, un performance colectiv la Centrul Național al Dansului, București, producția unei instalații audiovizuale PAST PRESENT activate performativ, la spațiul de artă Beaconsfield, Londra și la Cazarma U, Timișoara.
Conceptul care a stat la baza proiectului a fost dezvoltat de Ioana Marinescu (arhitectă, artist vizual) în timpul unei cercetări doctorale la Slade School of Art, Londra. Proiectul a fost creat împreună cu Smaranda Găbudeanu (coregrafă, fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective).
La Beaconsfield, echipei nucleu i s-au alăturat regizorul Laurențiu Calciu, performerii Andreea David, Hennie Lee, Eliza Trefaș, actrița Katia Pascariu, coregrafa Hanna Gillgren, dramaturga Phoebe von Held, arhitectul Thomas Goodey, muzicianul Doru Apreotesei și designerul de sunet David Crawforth.
În PAST PRESENT sunt urmărite din perspective subiective distrugerea orașului antic Pompei, cauzată de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr. și dispariția dealului Uranus din București în anii ‘80, pe locul căruia a fost construită Casa Poporului. Spațiul de artă Beaconsfield se află el însuși într-o clădire cu o istorie complicată: fostă școală de copii defavorizați, parțial demolată odată cu lărgirea căii ferate adiacente. Spații, obiecte și povești trecute sunt aduse în prezent. Reconfigurarea lor produce noi experiențe, care la rândul lor ajung să devină noi surse de arhivă.
PAST PRESENT propune un balans între uitare și amintire, ștergere și reconfigurare. Ce rămâne când aparent nu mai e nimic? Care este potențialul unei explorări somatice și afective de a genera noi raportări față de un trecut istoric traumatic?
Expoziție PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London la Beaconsfield (22 Newport Street | Vauxhall | London | SE11 6AY), între 22 iulie și 12 august.
Performance-uri: 21 și 22 iulie
Seminar: Dreams and Guilt. Exhibiting counter-narratives, 19 iulie
Performance colectiv: Past Present. Fragmente de memorie: Centrul Național al Dansului, București, Bd Mărășești 80-82, 24 septembrie
Expoziție PAST PRESENT: la Cazarma U, Str. General Eremia Grigorescu, Timișoara, 20-27 octombrie
Performance-uri: 18 și 20 octombrie
Ioana Marinescu, arhitectă și fotografă, lucrează cu imagini de dimensiuni mari în spații publice, cu proiecții și acțiuni performative. În lucrarea de doctorat de la Slade School of Fine Art, University of College London, Ioana a pus accentul pe activarea imaginilor de arhivă în contexte urbane și în relație cu corpul. A predat la universitățile Greenwich și Kingston. Expoziții recente la Spațiul de Artă Contemporană București, Kunsthalle Exnergasse Viena, Helsinki Contemporary, Architectural Association London și Swiss Architecture Museum Basel.
Smaranda Găbudeanu este artistă interdisciplinară și fondatoare PETEC. Lucrările ei reflectă studiile sale în mânuire de păpuși și marionete și dans contemporan. Ca actriță, performer și coregraf, Smaranda a participat în numeroase producții pe scena Centrului Național al Dansului și a colaborat cu diverse teatre publice, companii independente și muzee de artă contemporană. Interesul crescând pentru arte vizuale și film a condus-o spre studii masterale de Teoria și Practica Imaginii la CESI.
Iulia Mărăcine este performer și co-fondatoare Ludic Collective, colaborând astfel cu artiști vizuali, coregrafi, muzicieni, regizori de teatru și film. Iulia creează și organizează performance-uri participative, instalații audio-vizuale și ateliere somatice în galerii de artă, teatre și școli. A prezentat lucrări și a performat în spații precum Battersea Arts Centre; 13Festivalen, Goteborg; KyivDanceResidency; Cloud@Danslab, Den Haag; Seoul Dance Centre; Geumgang Nature Art Biennale, WASP, CNDB, The Institute, MNAC, Art Safari, Opéra National de Paris;
PAST PRESENT. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London este comisionat de Beaconsfield și produs împreună cu PETEC. Înființat în 1994, Beaconsfield este un spațiu laborator dedicat explorării și evoluției artei experimentale, care încurajează riscul și deschiderea către noi tipuri de artă și public. PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan.
Evenimentele din Timișoara sunt parte a programului după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după realizat de fundația Triade.
Parteneri: H2DANCE, CNDB (Centrul Național al Dansului București), /SAC @Malmaison (Spațiul de artă contemporană), Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo.
Mulțumiri: MiC – Parcul Arheologic Pompei, Comunitatea Cartierul Uranus.
Proiectul Past Present. Moving archives este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul Past Present. Fragments of memory: Bucharest-Pompeii-London a fost cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Contact PR și comunicare media
RO: Aura Petrașcu | comunicare@petec.ro | +40722 622 925.
UK: Alison Wright PR | alison@alisonwrightpr.com | +44 (0)7814 796930