Proiectul înLOCUIT/inHABITED
Proiectul înLOCUIT/inHABITED abordează și explorează tema (în)locuirii printr-un dialog între dans, muzică și imagine
Punctul de pornire – tema (în)locuirii – a generat o serie de căutări și un dialog între cele 3 medii artistice diferite (dans, muzica si film), o efervescență și o varietate extraordinară de răspunsuri pe care le oferim publicului prin:
- Filmul de dans contemporan INHABITED a cărui abordare de tip cinematografic surprinde fiecare mișcare a gândului și a emoțiilor, propunând o coregrafie a spațiilor interioare, potențată de compozițiile sonore semnate de Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös.
- Concursul înLOCUIT/inHABITED care a provocat participanții să creeze un film de dans pornind de la compoziția muzicală dată sau invers, să compună o coloană sonoră pentru filmul de dans dat. Au fost înscrise 78 de lucrări remarcabile care ne arată cât de mare și valoroasă este scena artistică din România. Câștigătorii (care au primit, fiecare, un premiu de 1400 lei) sunt Eugen Curelici cu filmul de dans Zi(D) la categoria Muzica locuită de dans și Andrei Petrache cu compoziția muzicală „Casa din pădurea adormită” la categoria Dansul locuit de muzică.
- Website-ul inhabited.ro – o referință cu un conținut multimedia bogat care prezintă ideile, artiștii, surse de inspirație, bucăți de materiale filmate, teme muzicale, galerie foto și totul despre concurs: concept, piesele propuse, criteriile de jurizare, câștigătorii și finaliștii cu piesele lor, motivația lor artistică și părerile juriului, link către galeria ce include marea majoritate a lucrărilor înscrise.
Proiectul a fost continuat prin două producții distincte care s-au desprins și au generat un interes deosebit din partea publicului și a organizatorilor evenimentelor culturale gazdă:
- INHABITED_the attic – un fragment de 5 minute din filmul INHABITED a fost selectat în Bucharest International Dance Film Festival 2020, în cadrul competiției naționale. Juriul i-a oferit o mențiune specială pentru că „reușește să creeze o lume intimă și personală creînd legături între vizual, poezie și tărîmuri simbolice”.
- Instalația audio-video – în care privitorul (re)descoperă filmul de dans contemporan INHABITED printr-o imersiune în spațiul său deconstruit. Prezentată în premieră în cadrul stagiunii CORP pe 12 și 13 septembrie 2020 la Pavilion 32, Goethe Institut, datorită aprecierilor primite, va fi reluată cât de curând.
Origine
„inHABITED este o călătorie artistică care a început acum doi ani cu concertul-spectacol înLOCUIT, în care am colaborat cu șapte compozitori de muzică de cameră contemporană, cu ansamblul Sonomania condus de Diana Rotaru și cu dansatorii Ana Costea și Răzvan Rotaru. M-au fascinat diferitele posibilități de a crea împreună sau în dialog, dansul pornind de la muzică, sau muzica de la mișcare. De aici a pornit și ideea proiectului și a concursului. Am vrut să duc mai departe căutările, demersul de a translata conținuturi dintr-o lume în alta și m-au atras în film posibilitățile unui sunet ce se aude din depărtare sau din înăuntru, un sunet care trece prin pereți sau care penetrează membrana dintre protagonist și lume. Posibilitatea de a avea o voce care nu e a dansatorului, dar ar putea să fie. Care îl locuiește temporar.” – Smaranda Găbudeanu
Concept
Omul încearcă să îmblânzească spațiul, să-l domesticească. Când devine suficient de sigur, se poate extinde. Limitele corpului său devin una cu ale locului.
Oricât l-ai sigila, l-ai impregna cu tine, spațiul în care locuiești tot permeabil rămâne. Prin pori pătrund lucruri din afară. Până când te trezești într-o zi locuit de altceva…
Filmul de dans contemporan INHABITED
Îi aduce în prim plan pe Benno Voorham, Mădălina Dan, Svitlana Pashko, Simona Dabija, Denis Bolborea, Laura Vlad – personalități ale scenei de dans românești și europene și artiști emergenți – într-o montare curajoasă și originală, care le pune în lumină noi valențe, necunoscute publicului până acum. Spațul fizic în care se află fiecare protagonist (”o artă în sine găsirea acestor spații, ce erau parcă din creierul meu”, după cum a remarcat compozitoarea Irina Vesa), pune în lumină un strat diferit al realității și își cere maniera proprie de abordare în imagine și montaj (Răzvan Bumbeș, Daniel Drăgoescu, Tania Cucoreanu). De la o natură ce dă o stranie senzație de artificial, un pod fantastic cu accente noir, la claustrarea unui om-insectă sau imposibiliatea unei despărțiri, filmul nu promite o călătorie, ci o teleportare voyeuristă dintr-o lume în alta, ghidată de zâmbetul malițios al lui Benno.
Filmul a avut premiera online pe 26 august 2020, pe TIFF Unlimited, platforma de video streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Conceptul și regia filmului sunt semnate de Smaranda Găbudeanu care a reunit o echipă internațională de artiști din zona dansului, muzicii și a filmului, cu care a lucrat timp de 3 luni în proiectul înLOCUIT/inHABITED. Premiera, urmărită de peste 430 de spectatori, a fost precedată de o masă rotundă moderată de Cosmin Manolescu. Împreună cu o parte din echipa proiectului, dar și cu invitații speciali – câștigătorii concursului, ale căror filme au putut fi vizionate în cadrul întâlnirii – s-a discutat despre procesele artistice.
Instalația audio-video INHABITED
O ”muzică superbă şi care îți intră pe sub piele direct în suflet. Aşa cum şi-au dorit şi creatorii filmului, muzica e locuită de film, dar şi filmul este locuit de muzică, şi nu aş putea concepe să le percep separat. Vaiere stranii, la intersecția dintre senzualitate şi bocet, împreună cu micro-noise-uri rafinate populează fiecare cadru şi fiecare personaj în parte.” – Diana Rotaru, compozitor
Dacă după premiera filmului regizoarea Selma Dragoș ne-a mărturisit că a avut senzația aceea ”când stai foarte relaxată și încerci să îți imaginezi ce formă ai pe dinăuntru sau ce forma are altcineva, cum se simte altcineva în sine însăși. Sau cum ar fi să nu fii în tine, ci împrăștiată, firmituri care plutesc și se lipesc de câte ceva”, iar compozitoarea Diana Rotaru că ”am simțit efectiv că intru în capul şi în mintea şi în sufletul Smarandei Găbudeanu şi că încep să explorez”, instalația promite să amplifice aceste experiențe.
Concursul
Am extins toate aceste căutări și către public si am vrut să vedem felul în care dansul inspiră o creație muzicală sau sonoră și invers, cum muzica generează mișcare și imagine. Ne-a interesat acest joc încrucișat al percepțiilor în care participanții, mânuitori de medii diferite – asemeni unor păpușari – ajung să le strunească într-un tot unitar: un film de dans contemporan. Ca spectator, privind toate aceste variațiuni, ajungi mai aproape de inima acestui proces, percepi nuanțe și detalii altfel, poate, invizibile.
Juriul format din membri ai echipei artistice a proiectului, Denis Bolborea, Tania Cucoreanu, Daniel Dragoescu și Kinga Ötvös, a avut o misiune dificilă în a selecta pe cei 2 câștigători. Astfel, la mică distanță au desemnat și 4 finaliști: Alice Mureșan cu filmul “Exit” și Octavian M Gorgan cu filmul “inHABITED MIND” la categoria Muzica locuită de dans și Irinel Anghel cu piesa “Borderline” și Răzvan Krivach cu piesa “SuntcelcenuSunt” la categoria Dansul locuit de muzică. Motivația artistică a autorilor și motivarea alegerilor juriului sunt toate pe https://inhabited.ro/concurs/
„Aproape 80 de lucrări de înaltă calitate s-au atașat proiectului, artiști consacrați, tineri emergenți, studenți și amatori pasionați s-au dedicat extrem de creativ și împreună au reușit să redimensioneze conceptul și întreaga formă a proiectului.” – Tania Cucoreanu
„Dincolo de faptul că majoritatea creațiilor au adus plusvaloare lucrărilor date în feluri nebănuite, a fost foarte interesant să observ cum constanta fiecărei categorii generează noi posibilități de decodificare, cum este sculptată și locuită într-un fel personal și autentic. ” – Denis Bolborea
„M-a bucurat să fac parte dintr-un colectiv de artiști și oameni faini și să pot urmări cum intră în dialog o varietate de dinamici și criterii în aprecierea creațiilor candidate și unde ne întâlnim, “on common ground”, cu puncte de reper similare.” – Daniel Dragoescu
Website-ul dezvoltat în cadrul proiectului este o referință cu un conținut multimedia bogat care prezintă ideile, artiștii, surse de inspirație, bucăți de materiale filmate, teme muzicale, galerie foto și totul despre concurs: concept, piesele propuse, criteriile de jurizare, câștigătorii și finaliștii cu piesele lor, motivația lor artistică și părerile juriului, link către galeria ce include marea majoritate a lucrărilor înscrise.
înLOCUIT/inHABITED este o producție PETEC susținută de 4 Corpuri
înLOCUIT/inHABITED este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020
Parteneri: Centrul Național al Dansului București (CNDB), TIFF UNLIMITED (Transilvania Film), Centrul de Informare Muzicală din România – CIMRO, Fundația Gabriela Tudor, Asociația Delazero, IndieBox, IdanceYou, Team4Film
Partener media: Radio România Cultural