PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan, axată în principal pe dans. “2020 ne-a pus pe hold cursurile obișnuite și distribuția de spectacole din portofoliu. A fost însă un an al proiectelor internaționale ample, gândite pe mai multe paliere. Un an al colaborărilor, al deschiderii spre domenii artistice conexe, al producției de film, al instalației și spectacolului multimedia, al creării de contacte cu scena muzicală. Sperăm ca 2021 sa fructifice toate antenele întinse, neuitând de resursele cele mai apropiate nouă – corpul si prezenţa dansatorului.” – Smaranda Găbudeanu, președintele Asociației PETEC.

Susținerea prietenilor și partenerilor noștri a fost esențială. Sperăm ca și în 2021 să ne întâlnim cel puțin la fel de frumos într-o nouă serie de creații!

Până atunci, iată retrospectiva Proiectelor PETEC din 2020:

înLOCUIT/inHABITED – proiect coregrafic internațional produs de PETEC și finanțat de Ministerul Culturii. Direcția artistică a proiectului și regia sunt semnate de Smaranda Găbudeanu, muzica de Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös iar la realizarea lui au participat o largă echipă artistică formată din Mădălina Dan – dans, Benno Voorham (Suedia) – dans, imagine, Denis Bolborea – dans, Sveta Bird (Svitlana Pashko, Ucraina) – dans, Simona Dabija – dans, Laura Vlad – dans, coordonare de proiect, Daniel Dragoescu – imagine, montaj, Răzvan Bumbeș – imagine, montaj, producție, Tania Cucoreanu – imagine, montaj & animație.

Punctul de pornire – tema (în)locuirii – a generat o serie de căutări și un dialog între cele 3 medii artistice diferite (dans, muzica si film), o efervescență și o varietate extraordinară de răspunsuri materializate prin:

  • Filmul de dans contemporan INHABITED a cărui abordare de tip cinematografic surprinde fiecare mișcare a gândului și a emoțiilor, propunând o coregrafie a spațiilor interioare, potențată de compozițiile sonore semnate de Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös. Premiera online pe TIFF Unlimited pe 26.08.20 a fost precedată de o masă rotundă cu echipa proiectului și câștigătorii concursului, moderată de Cosmin Manolescu.
  • Concursul înLOCUIT/inHABITED care a provocat participanții să creeze un film de dans pornind de la compoziția muzicală dată sau invers, să compună o coloană sonoră pentru filmul de dans dat. Au fost înscrise 78 de lucrări remarcabile care ne arată cât de mare și valoroasă este scena artistică din România. Câștigătorii sunt Eugen Curelici cu filmul de dans Zi(D) la categoria Muzica locuită de dans și Andrei Petrache cu compoziția muzicală „Casa din pădurea adormită” la categoria Dansul locuit de muzică.
  • Website-ul ro – o referință cu un conținut multimedia bogat care prezintă ideile, artiștii, surse de inspirație, bucăți de materiale filmate, teme muzicale, galerie foto și totul despre concurs: concept, piesele propuse, criteriile de jurizare, câștigătorii și finaliștii cu piesele lor, motivația lor artistică și părerile juriului, link către galeria ce include marea majoritate a lucrărilor înscrise.
  • Canalul youtube dedicat – care gazduiește aproape toate lucrările înscrise în concurs și producțiile video ale proiectului
  • INHABITED_the attic – un fragment de 5 minute din filmul INHABITED a fost selectat în Bucharest International Dance Film Festival 2020, în cadrul competiției naționale. Juriul i-a oferit o mențiune specială pentru că „reușește să creeze o lume intimă și personală creînd legături între vizual, poezie și tărîmuri simbolice”.
  • Instalația audio-video – în care privitorul (re)descoperă filmul de dans contemporan INHABITED printr-o imersiune în spațiul său deconstruit. Prezentată în premieră în cadrul stagiunii CORP pe 12 și 13 septembrie 2020 la Pavilion 32, Goethe Institut, datorită aprecierilor primite, va fi reluată cât de curând.

Campania de comunicare și promovare a proiectului a inclus lansarea a 2 comunicate de presă, 3 campanii facebook, 3 newslettere, actualizarea curentă a paginilor Facebook PETEC și Instagram. Informațiile au fost preluate și difuzate atât de partenerii proiectului (Centrul de Informare Muzicală din România (CIMRO), Centrul Național al Dansului București (CNDB), Fundația Gabriela Tudor, Indie Box, Asociația Delazero, Idanceyou) cât și de terți (Zile și Nopți, COOPerativa Urbană, Radio France International, Radio Romania Internațional, Radio România Actualități. De asemenea, proiectul a fost prezentat în cadrul evenimentului Cultural Management Academy 2020: ”Laboratorul corpului absent. Scenarii de readaptare în artele performative”, organizat de Colectiv A și Institutul Goethe, cu o audiență internațională în rândul profesioniștilor din 15 țări europene.

Monitorizarea media în cifre:

  • ro – 4124 de vizite, 14.601 pagini vizualizate
  • Canalul youtube Inhabited – 74 video-uri, 50 abonati, 7900 vizualizari
  • Facebook PETEC – peste 30 postari, cu un reach de 130.000 și 6800 engagements (inclusiv promovare plătită)
  • Instagram PETEC – 18 postări cu 157 likes
  • TIFF Unlimited – 433 de spectatori online la premieră, 178 de spectatori online la artist talk, newsletter TIFF trimis către 14.000 de adrese, eveniment dedicat pe Facebook cu un reach de 23.900 și 335 responses
  • Parteneri și terți – 5 interviuri radio, 5 difuzări spot promovare premieră, 2 newslettere, 15 pagini internet, 32 postări/preluări pe Facebook

ALIENATION or the desire for intimacy”, proiect coregrafic internațional care gravitează în jurul celor 3 cuvinte cheie – alienare, dorință și intimitate – este rezultatul colaborării coregrafului suedez-olandez Benno Voorham cu o echipă artistică din România alcătuită din: 3 dansatoare (Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu și Simona Baciu), un muzician (Andrei Petrache), doi artiști video (documentar – Cătălin Munteanu, respectiv proiecții video spectacol și filme de dans – Răzvan Bumbeș) și un light designer (Bogdan Gheorghiu).

ALIENATION, or the desire for intimacy este produs de PETEC în parteneriat cu LAVA-Dansproduktion. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Konstnärsnämnden – the Swedish Arts Grants Committee.

Sub semnul adaptării continue, condiționat de evoluția pandemiei, proiectul a prins viață în 3 forme distincte:

  • Performance-ul durațional live la MARe/Muzeul de Artă Recentă pe 5.11.20, transmis și live pe Facebook;
  • Spectacolul de pe scena Unteatru urmat de un artist talk alături de doi specialiști din zona științelor umaniste: Ovidiu Telegescu, psiholog-sexolog și Fidelie Kalambayi, sociolog, transmise prin live streaming pe 7.11.20 și
  • Filmul de dans realizat în spațiul Rezidenței BRD Scena9 și difuzat online pe 18.11.20 în cadrul serii de filme de dans împreună cu documentarul proiectului “Close Enough” realizat de Cătălin Munteanu și scurtmetrajul “Connection” realizat pe aceeași temă de partenerii noștri din Irlanda de Nord, Echo Echo Dance Theatre Company.

Cele 3 evenimente au avut o audiență totală  de circa 50-60 de persoane prezente fizic la MARe și de peste 1500 în online (număr de vizualizări ale celor 3 evenimente online) din care aproximativ 40% a fost internațională.

Activitatea bogată a proiectului a fost susținută de o comunicare pe măsură pe canalele PETEC și ale partenerilor culturali și media, ceea ce ne-a asigurat o prezență constantă pe paginile de internet și de socializare, precum și în presă. Monitorizarea media include 4 interviuri (la Radio România Cultural, Radio France International, Nașul TV, Zile și Nopți) și apariția pe 23 de pagini web, peste 210 postări pe canalele de socializare (Facebook și Instagram) cu un reach de peste 70.000.

Pe lângă sprijinul strategic acordat de partenerii culturali (MARe, Unteatru, Rezidența BRD Scena9 și CNDB) pentru punerea în scenă a proiectului, toți partenerii ne-au sprijinit în promovarea sa prin propriile canale media: Radio România Cultural – partener media principal -, CorPoetica (Milano, Italia), PerfocraZe International Artist Residency -p IAR (Kumasi, Ghana), Ruban Production ITP (Kiev, Ucraina), MOVE2Collective (Belgrad, Serbia), FEEDER.ro, Munteanu, Zile și Nopți.

Captain Recluse este o piesă de teatru contemporan cu elemente de coregrafie conceptuală, subiectul fiind bazat pe teme politce, sociale și de arhitectură instituțional-diplomatică, toate tratate în cheie neoabsurdă. Producția include sound & light design și proiecții video, precum și secvențe de dialog preînregistrat. Piesa este concepută/produsă de Cristian și Gabriela Fierbințeanu, și co-produsă de Asociația PETEC. Regia: Cristian Fierbințeanu și Alexandros Raptis. Distribuția: Cristian Fierbințeanu, Smaranda Găbudeanu și Cristina Lilienfeld. Coregrafia: Smaranda Găbudeanu și Cristina Lilienfeld. Light Design: Alexandros Raptis. Spectacolul a fost filmat fără accesul publicului (din cauza pandemiei) pe 10 martie 2020 la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova.

AREALAB – PERSPECTIVE ÎN MIȘCARE – București, 17.11-20.12.2020 – este un laborator inițiat de Virginia Negru în care analizăm și explorăm mecanismele improvizației în dans. Participă artiștii Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu, Alexandra Bălășoiu, Filip Stoica, Mariana Gavriciuc, Fabio Maria, Mădălina Dan, Virginia Negru și muzicanul Cătălin Diaconu. Laboratorul se derulează în cadrul programului 4 Corpuri | Colectiv pentru Dans, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. La final vă invităm să ne urmăriţi în acest proces fragil al improvizației în care schimbăm şi suntem schimbaţi de spaţiul în dansam, în care atunci când pare că nu se întâmplă nimic în următoarea secundă se întâmplă TOTUL.

Echilibru în Dezechilibru este un curs de improvizatie în dansul contact susținut de Virginia Negru în  luna februarie la Linotip- centru independent coregrafic. Am propus un curs prin care să trezim simțurile specifice artei improvizației în dans depășind automatismele motrice, mergând dincolo de nivelul primelor impulsuri și a mișcărilor la întâmplare. Pentru a realiza acest lucru am abordat studiul nostru din trei unghiuri inspirate din mai multe practici contemporane de dans: _Compoziție în timp real (parametri specitici Viewpoints, Poetic Movement, Butoh, Improvisation Technologies Forsythe). _Tehnici de eficientizare a mișcării (Axis Syllabus, Feldenkrais, Ideokinesis, Alexander technique). _Contact Improvisation. S-a finalizat cu jam session-ul Maybe this is watched.

Mișcare și dans pentru părinți și copii – ianuarie-martie 2020 Format de curs săptămânal pentru copii de 0-6 ani, părinți și bunici inițiat de PETEC în colaborare cu Indie Box. Copiii devin curioşi atunci când adulţii sunt interesaţi şi implicați în ceea ce fac. Ne mişcăm şi să dansăm incluzându-i pe cei mici în procesul nostru de învăţare. Dansăm în cerc, apoi pe linii, apoi răspândiți prin sală. Sărim, ne rulăm pe podea, ne întindem, respirăm împreună şi învățăm să ne păstrăm calmul în mijlocul furtunii. Adulţii sunt invitaţi să danseze şi să se mişte în primul rând pentru ei înșiși, copiii le vor urma exemplul.

Proiectul Stagiunea CORP [despre comunitate, politici și istorii coregrafice] a fost un proiect colectiv AREAL organizat de Andreea Belu PFA, Fundația Gabriela Tudor, Indie Box, Asociația PETEC, Asociația Delazero, în parteneriat cu Goethe Institut București, Forumul Cultural Austriac, Creart prin Teatrelli, Centrul Național al Dansului București, Tangaj Dance & Bucharest International Dance Film Festival, European Dancehouse Network în cadrul unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul s-a derulat în perioada 11 septembrie – 15 noiembrie 2020 și a inclus prezentarea unui număr de 6 spectacole în aer liber, natură, muzee și în mediul online, 2 sesiune de discuții despre scena de dans contemporan, prezentarea a 4 programe de filme în mediul online, organizarea unui modul de de dans contemporan cu spectacole și ateliere la Bușteni. De asemenea, în cadrul proiectului au fost oferite 2 burse pentru tineri creatori români – Denisa Anastasiu, Iulia Mărăcine, a fost organizată o conferință internațională “Re-thinking dance | new ways of working internationally in dance” cu participarea a 8 invitați și peste 40 de participanți și a avut loc premiera proiectului coregrafic “Eighty Five Percent Of What You Remember “ sub forma unui spectacol filmat.